Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggens

Foto: CC0 Public Domain

Op 6 mei, een dag na Bevrijdingsdag en twee dagen na Dodendherdenking, geeft Mieke Kirkels een lezing in De Domijnen 12 (Biblionova Sittard).

Ze schreef het boek Van Alabama tot Margraten: Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggens.

Mieke vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de oorlogsbegraafplaats en ook de rol van de Afro-Amerikanen. De rol die vaak sterk werd onderbelicht. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen. De entree bedraagt € 2,00 inclusief koffie of thee, de lezing begint om 19:30 uur.

Over het boek
Jefferson Wiggins, voormalig grafdelver op de oorlogsbegraafplaats in Margraten, vertelt over de lange dagen en weken dat hij hielp bij het begraven van duizenden soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eind september 1944 werd hij met zijn compagnie van Afro-Amerikanen tewerkgesteld in Margraten.

Op de akkers waar de grote oorlogsbegraafplaats van het Amerikaanse leger werd aangelegd begroef hij wekenlang blanke gesneuvelden. Hij was 19 jaar. In 2009 was hij voor het eerst terug in Margraten ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding. Er werden hem veel vragen gesteld over het Amerikaanse leger van destijds. Toen werden Afro-Amerikaanse en blanke soldaten strikt gescheiden. Het viel hem op hoe weinig daarover in Nederland bekend was. Dit boek is uit die constatering ontstaan. Wiggins vertelt hij hoe hij vanuit Alabama in Europa terechtkwam. En over wat hem wachtte toen hij na de oorlog terugkeerde in de V.S., als een van de weinige Afro-Amerikaanse officieren.

Het boek bevat uitgebreide historische informatie over de toenmalige rassenscheiding in het Amerikaanse leger – tot aan de opheffing ervan in 1948.

Van Alabama naar Margraten is een postuum eerbewijs aan een van deze Afro-Amerikanen, Dr. Jeff Wiggins, die op 9 januari 2013 overleed. En met hem aan al die Afro-Amerikanen die hielpen bij de bevrijding van Europa. Lees hier (klik) zijn In Memoriam.

Over Mieke Kirkels
Mieke Kirkels (Nederweert, 1947), volgde een lerarenopleiding, studeerde arbeidsmarktpolitiek & personeelbeleid, werkte als voorlichter, als ombudsvrouw voor gelijke rechten op de arbeidsmarkt, als congresontwikkelaar HRM en als communicatie adviseur. In 2008/2009 leidde ze het oral history project Akkers van Margraten. Ze was voorzitter van de gelijknamige stichting. In het verlengde daarvan schreef ze “Else Hanover, Oorlogsjaren in Maastricht” en, samen met Jo Purnot en Frans Roebroeks, “Van boerenakker tot soldatenkerkhof”. Sinds 2004 woont ze op 4 km afstand van de Amerikaanse begraafplaats. In maart 2010 interviewde ze Jefferson Wiggins.

Cookieinstellingen