Studentenkamers véél te duur

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 3.0]

De eindexamens in het middelbaar onderwijs staan weer voor de deur. Daarna vliegen veel studenten uit naar diverse opleidingen en stijgt de vraag naar studentenkamers hard.

Er is doorgaans meer vraag dan aanbod. Verhuurders maken maar al te vaak misbruik van de zwakke positie van studenten op de woningmarkt. De meeste studenten betalen dan ook meestal aanzienlijk teveel voor een kamer.

Volgens studentenvakbond LSVB betaalt 75 procent van alle bewoners van een studentenhuis of een kamer bij een hospita teveel huur. Gemiddeld betalen studenten 100 euro meer dan wat volgens het woonwaarderingsstelsel is toegestaan.

”Studenten hebben nog altijd een zwakke positie op de woningmarkt en hier wordt door verhuurders gebruik van gemaakt. Zeker in steden als Amsterdam, Utrecht en Leiden moeten stappen ondernomen worden om de cijfers minstens op gelijk niveau te krijgen met andere studentensteden”, zo legt voorzitter Tom Hoven van de bond uit.

De huren zijn het hoogst in Amsterdam, Utrecht en Leiden. Daar wordt door veel studenten zelfs 300 euro per maand teveel betaald voor onzelfstandige woonruimte. Onder onzelfstandige woonruimte wordt woonruimte verstaan waarbij bepaalde voorzieningen met anderen gedeeld moeten worden, zoals een douche, een keuken of een toilet.

» Puntensysteem voor kamers
» Huurprijscheck onzelfstandige woonruimte

Cookieinstellingen