Expositie tempel van Amon-Re in Schipperskerk

Galerie Marie in Schipperskerk
Galerie Marie in Schipperskerk
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Van 24 mei tot en met 21 juni 2015 vindt in Galerie Marie in Schipperskerk een expositie plaats over de tempel van Amon-Re, de Egyptische God die in Karnac bijzonder vereerd werd door de Farao Ramses II.

Richard Schwartzenberg, Galerie Marie en Stichting MEG nodigen u uit om deze unieke tentoonstelling te bezoeken.

De Maquette is gemaakt door maquette-bouwer Richard Schwartzenberg, die al sinds zijn jeugd (geboren 1935) is gefascineerd door Egyptische kunst: schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Na een studiereis in 1976 naar Egypte en haar kunstschatten, is deze interesse inspiratie geworden om zelf te creëren.

Eerst maakte Richard tekeningen van pyramiden, faraos en oud Egyptische voorstellingen, later kwamen er zelfs muurschilderingen op zijn eigen garage en atelier. Na zijn pensionering in 1997 – als docent aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht – vatte hij het plan op een maquette te bouwen van een van ’s werelds grootste en bekendste tempelcomplexen: Karnak.

Gedurende bijna 20 jaar heeft hij houten zuilen vervaardigd aan de draaibank, obelisken geschaafd en gezocht naar de juiste vorm en materialisering van bepaalde architectonische aansluitingen en kunstzinnige ornamenten.

karnak-galerie-marie-schwarzenberg
Richard Schwartzenberg

Voor zover het egyptologisch onderzoek reikte heeft hij schilderingen aangebracht op pylonen en wanden, boven poorten en op zuilen. Met doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, interesse en ook een groot plezier is de maquette tot stand gekomen.

Het is hem en de Stichting MEG een eer en genoegen deze nu voor een groter publiek en in zijn totaliteit te kunnen en mogen tentoonstellen. In de expositie zal de maquette tevens worden omringd door enige Egyptische tekeningen van Richards hand.

De tempel van Karnak
De Egyptenaren beschouwden de Tempel van Karnak, gelegen aan de oostelijke oever van de Nijl bij Luxor, als hun belangrijkste bidplaats. De Tempel was de grote woning van de opper- en zonnegod Amon-Re.

In het tempelcomplex is veel gebouwd. De eerste constructies dateren van het Middenrijk, vanaf ruim 2000 voor Christus. De architectuurstijl die echter overheerst is die van het Nieuwe Rijk – circa 1550 tot 1070 voor Christus.

Vrijwel alle faraos uit deze periode, van de 18e, 19e en 20e dynastie, hebben aan de Tempel gebouwd. Vanaf farao Amenhotep I, die de oude tempel uit het Middenrijk herstelde, tot aan Ramses III is het tempelcomplex gegroeid en verdicht, ook al gerestaureerd en van ornamenten voorzien.

Aan de hand van de steeds groter wordende pylonen – indrukwekkende toegangspoorten – is deze ontwikkeling goed te zien. De belangrijkste en oudste route loopt over de west-oost as en eindigt in de Akhmenu – Oud Egyptisch voor huis van het licht – gebouwd door farao Thoetmosis III. Deze west-oost route, ingezet door een reeks ram-sphinxen vanaf de oevers van de Nijl, is ook het hoofdmoment van de tentoongestelde maquette.

 

karnak-galerie-marie-pilaren
Tempel van Karnak

Galerie Marie ligt aan het Sterre der Zeeplein 12 in Schipperskerk.
De expositie is geopend 24 mei tot en met 21 juni op donderdag t/m zondag van 14:00 tot 18:00 uur.

 

 

 

 

Cookieinstellingen