CDA wil naamdiscussie aanzwengelen

Foto: Gelaen

Sittard-Geleen is een naam die geen recht doet aan de potentie van deze gemeente, vindt het CDA bij monde van fractievoorzitter Andries Houtakkers. De naam draagt in zijn ogen niet bij aan een positieve uitstraling van deze stad.

Tijdens de algemene beschouwingen in november vorig jaar wierp hij er al een balletje over op. Afgelopen donderdag deed hij dat opnieuw. Het verdient volgens hem, nu de economie weer aantrekt, aanbeveling om een onderzoek te starten naar een betere naam voor de stad. Een naam die verbondenheid uitdrukt en die het de inwoners mogelijk maakt om trots te zijn op hun stad.

Hij gaf ook aan dat de oorspronkelijke kernen hun eigenheid en eigen naam moeten behouden. Het gaat hem om de uitstraling van de stad als geheel naar buiten toe. Als die goed is dan zullen de inwoners ook echt trots op hun stad kunnen zijn. De naam Sittard-Geleen is voor de inwoners van de kernen te besmettelijk, volgens Houtakkers.

Het college van B&W voelt niet veel voor een heropening van de discussie over de naam van de stad.

Ook DNA heeft zo zijn bedenkingen over een naamdiscussie. Op haar facebookpagina geeft die fractie haar visie op het imago van Sittard-Geleen. “Het slechte imago van de stad komt niet door de naam maar door het beleid dat sinds de fusie is gevoerd. Zowel voor de naamkeuze als voor het beleid draagt het CDA, samen met partijen als GOB en PVDA voor een zeer groot deel de politieke verantwoordelijkheid.”

Fractievoorzitter Math Nijsten vervolgt: “DNA is van mening dat de discussie over de gemeentenaam de aandacht afleidt van het feit dat de koers moet wijzigen. Deze vernieuwende boodschap van DNA is bij de coalitievorming door de heersende klasse van CDA en GOB helaas een aanleiding geweest om niet voor DNA als coalitiepartner te kiezen maar om de voorkeur te geven aan de grote verliezers zoals PVDA en VVD.”

Volgens de fractie heeft het verbeteren van het ondernemingsklimaat en het leefklimaat de voorkeur “boven een naamswijziging die bakken met geld kost en niet tot het gewenste resultaat zal leiden. DNA gaat om deze reden geen partijstandpunt innemen waar het de keuze betreft voor een gemeentenaam.”

Van DNA mag iedereen zijn eigen persoonlijke mening hebben over hoe hij of zij de gemeente zou willen noemen als de naam echt ter discussie wordt gesteld.

Desgevraagd liet CDA-fractievoorzitter Houtakkers weten zelf geen suggestie voor een betere naam te willen doen, maar wel dat hij een discussie over een betere naam voor de gemeente van groot belang acht.

Cookieinstellingen