Zuid-Limburg ‘matig geschikt’ voor schaliegaswinning

Boorinstallatie schaliegaswinning in Pennsylvania, USA
Boorinstallatie schaliegaswinning in Pennsylvania, USA
Foto: Ruhrfisch [CC BY-SA 4.0]

Uit een milieuonderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt Zuid-Limburg ‘matig geschikt’ en Noord-Limburg ‘gemiddeld geschikt’ voor schaliegaswinning.

Schaliegas is gas dat zich bevindt in poreuze steenlagen, aangeduide met schalie, die op wisselende diepte voorkomen. Om het gas dat daarin is opgelsagen te winnen wordt een als ‘fracking’ bekend staande techniek toegepast. Daarbij worden de schalielagen op grote diepte horizontaal aangeboord en met water waaraan chemicalieën zijn toegevoegd onder hoge druk kapotgespoten. Het vrijkomende gas wordt vervolgens door het water meegevoerd en in een installatie afgevangen.

De techniek brengt risico’s met zich mee. De voornaamste risico’s die betrekking hebben op gezondheid hangen samen met (de verontreiniging van) drinkwater, oppervlaktewater, luchtkwaliteit en geluid.

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten onderzoeken wat de milieu-effecten van schaliegaswinning in Nederland kunnen zijn. Daarbij is naar verschillende zaken gekeken: Diepe ondergrond en stabiliteit, Bodem en water, Woon- en leefmilieu, Klimaat, Natuur, Ruimtelijke kwaliteit, landschap en cultuurhistorie en Archeologie.

Zuid-Limburg is minder geschikt vanwege de hogere kans op aardbevingen. Ook is het risico dat er grondwaterverontreiniging optreedt groter.

Minister Kamp heeft op basis van de felle protesten vanuit tal van gemeenten en de bevindingen van het milieu-onderzoek besloten dat er voorlopig geen proefboringen gedaan mogen worden. Mocht er t.z.t. toch tot proefboringen worden besloten dan worden die door de overheid uitgevoerd en niet door commerciële bedrijven.

Veel partijen zijn opgelucht dat er voorlopig geen proefboringen worden gedaan. De minister heeft echter niet gezegd dat proefboringen en schaliegaswinning in Nederland in de toekomst zijn uitgesloten.

» documenten en publicaties overheid m.b.t. schaliegas

Cookieinstellingen