D66 wil deelname pilot plastic wegen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Naar aanleiding van het vorige week door KWS Infra (onderdeel van VolkerWessels) geïntroduceerde nieuwe concept PlasticRoads, dat naar eigen zeggen onderhoudsvrij en weerbestendig is, heeft de D66-raadsfractie vragen gesteld aan het college van B&W.

Bij PlasticRoads worden wegen aangelegd die bestaan uit gerecycled plastic. KWS is op zoek naar partners in onder meer de productie-industrie en kennisinstellingen waaronder universiteiten. KWS geeft aan dat het Rijk, provincies en gemeenten goed zijn voor 99% van hun werk. Momenteel heeft de gemeente Rotterdam zich bij KWS gemeld voor het faciliteren van een proefproject.

D66 ziet ook in Sittard-Geleen kansen voor het nieuw ontwikkelde concept van plastic wegen. Onderhoudsvrije wegen leiden tot vermindering van onderhoudskosten, verbetering van de verkeersdoorstroming en vermindering van CO2-uitstoot. Het gebruik van gerecycled plastic kan bovendien zorgen voor een structurele herbestemming van plastic afval, wat uiteindelijk ook het milieu ten goede komt. Hoe meer plastic afval we op deze manier nuttig kunnen hergebruiken, hoe minder plastic we hoeven te verbranden en hoe minder plastic er in de natuur terecht zal komen.

Op langere termijn kan de Chemelot-campus een aantrekkelijke productielocatie worden. Gezien het innovatieve karakter en de potentie van deze nieuwe techniek, ziet D66 kansen voor een regionale samenwerking in de vorm van een pilotproject.

D66 heeft naar aanleiding hiervan aan het College van B&W gevraagd of een pilot in Sittard-Geleen – bijvoorbeeld in samenwerking met één of meer Limburgse gemeenten of de Provincie Limburg – uitgevoerd kan worden.

Cookieinstellingen