Het zou erg handig zijn wanneer 'dingen' draadloos informatie konden delen. Daarvoor zijn toepassingen te over te bedenken.
Het altijd traceerbaar zijn van verhuurde apparaten, bijvoorbeeld, of een apparaat dat luchtmetingen doet en draadloos verstuurt, of dat de waterstanden in de gaten houdt. Maar ook een halsband die laat weten waar uw hond uithangt.
Voor dit '
Internet of Things' wordt momenteel wereldwijd een zogenaamd LoRa-netwerk uitgerold, waarbij LoRa staat voor Long Range Radio. De zenders daarvan hebben een bereik van vijf tot tien kilometer.
Ook het Geleense Xillion ICT Solutions houdt zich bezig met de uitrol van dat netwerk. Het bedrijf liet daarover onderstaand bericht uitgaan:
Net als in andere steden wereldwijd, is ook in Geleen al gestart met de uitrol van The Things Network. Xillion ICT Solutions is initiatiefnemer bij de uitrol van dit open LoRa-netwerk. LoRa staat voor 'Long Range Low Power' en is een draadloze communicatietechniek met een bereik van 2,5 tot 15 kilometer per antenne. Hierdoor kan met weinig antennes snel een groot gebied van dekking worden voorzien. Door het zeer lage energieverbruik kunnen sensoren meerdere jaren van stroom worden voorzien met één enkele batterij. Hierdoor is het volgens de betrokken partijen een ideaal netwerk voor het Internet of Things (IoT).
Het LoRa netwerk maakt het mogelijk om op grote afstanden met simpele, snelle en zuinige sensoren allerlei zaken te meten. Gecombineerd met de openheid van het LoRa netwerk, waardoor er geen dure mobiele abonnementen nodig zijn voor het uitwisselen van gegevens, zorgt ervoor dat deze techniek een groot scala aan nieuwe business cases mogelijk maakt. Een eerste gateway staat bij Xillion op de Mauritslaan in Geleen en dekt daarmee praktisch het hele centrum van Geleen en een groot deel van Chemelot.
Xillion zoekt partners die ook een bijdrage willen leveren door het plaatsen van een gateway, het aandragen van een businesscase of de ontwikkeling van sensoren. De kosten voor een gateway zijn laag en het gebruik van het netwerk is voor iedereen gratis. Jean Huveneers van Xillion: "De lage kosten en het lage stroomverbruik van sensoren biedt ongekende mogelijkheden voor het grootschalig meten van bijvoorbeeld temperaturen, waterstanden of de luchtkwaliteit. In Groningen is men provincie breed bezig met een uitrol om realtime en gedetailleerd aardbevingen te meten. Wie helpt er om rond Chemelot bijvoorbeeld continu de luchtkwaliteit te meten?"