Same is sjoonder – en dat zes dagen lang!

Foto: HH

De samenwerking tussen Horeca Markt, de gemeente Sittard-Geleen, stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd, sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje en het Optoch Kommitee Zitterd staat weer garant voor de nodige activiteiten tijdens carnaval.

De sfeervolle Sittardse Markt wordt donderdagmiddag na het opruimen van de weekmarkt weer omgetoverd in een groot openlucht feestterrein, waar het van donderdagavond tot en met dinsdag middernacht weer bruist met de Vastelaovend. Same is sjoonder!

Donderdag 3 februari: Nach van ’t Auwt wief
Op donderdag 4 februari vinden in alle Sittardse cafés de eeuwenoude auw wieverbals plaats. Buiten staat het Convent van Neit Prinse garant voor een staaltje duidelijke, recht voor de raap humor, met een grote mate van tijd- en plaatsgebonden improvisatie tijdens de Nach van ’t Auwt Wief. Uiteraard spelen de verklede dames daarin gewild of toevallig de hoofdrol. Om 21:11 uur verzorgt de Marottekapel het Auw Wiever concert in café ’t Duvelke.

Vrijdag 5 februari: Sjolierevastelaovend
Scholieren uit de hele provincie hebben vrijdagmiddag 5 februari met een speciale stift gemarkeerd in hun schoolagenda. Zij weten dat in het Marotterijk speciaal met en voor hen de vastelaovend geopend wordt. Het festivalterrein van dit bovenregionaal evenement is vanaf 12:00 uur vrij toegankelijk. DJ Jeroen Laven verzorgt de muzikale omlijsting. O.a. Big Benny, Wir sind Spitze en de band Noizz treden op. Er wordt gewerkt met leeftijdspolsbandjes. Aan wie jonger is dan 18 jaar wordt geen alcohol verkocht.

Zaterdag 6 februari: ’t Kanönke
Op carnavalszaterdag 6 februari om 17:00 uur staan het balkon en het podium op de historische Sittardse Markt ter beschikking aan de jeugd. Een gevarieerd programma voor en door kinderen, gaat er mede voor zorgen dat jeugdige hartjes ook voor vastelaovend gaan tikken! Het programma kort samengevat; de winnaars van KVL, TVK, dans van Jazz Dance Swentibold, de Sjtadssjool en basisschool Leijenbroek, afgewisseld met enkele andere acts. Presentatie: Fieny en Roy Moerskofski.

’t Kanon van ’t Balkon
Vanaf 19:00 uur is het verder genieten geblazen. Belichting, verlichting, duizenden ballonnen, vlaggen, bloemstukken, confettikanonnen, volgspots en meer toveren de Markt om in een zeer feeëriek decor met een ongekende sfeer. Talloze regionale en provinciale artiesten laten feestvierders vastelaovend vieren, zoals dat bedoeld is. Veel LVK-finalisten zoals René Dirkx, Irene Lardy, Paul-Jean Jessen, Katja en de Geliënde maken hun opwachting. Kölsch Platt, Big Benny, Beppie Kraft, Misj Masj, Cyrille Niël, Mit de Trööt in de Gööt, en Marotte-cd-artiesten zijn slechts enkele artiesten die op het balkon of op het podium hun muzikale noten uitstrooien en aangekondigd worden door Wim Clerx en Maurice Gorissen. Daarnaast veel regionale artiesten, LKZH-winnaar Jongk Geweldj en jeugdige talenten als Chazz en Suze & Larissa. Om 23:11 uur draagt burgemeester Sjraar Cox de sleutel van de stad over aan stadsprins Sander I.

Zondag 7 februari: Grote optocht
Zondag trekt vanaf 13:00 uur de grote internationale optocht door Sittard. Tienduizenden mensen weten traditioneel de weg naar Sittard te vinden. Vooraf staat opnieuw d’n Opsjtart op het programma. Op het terrein van het Maaslandpark, met muziek en onder het genot van een drankje en een hapje, de praalwagens bekijken en genieten van het verzamelen van duizenden deelnemers. Na afloop van de grote optocht vindt op de Markt de uitreiking van de prijzen plaats. Ook treden diverse artiesten op. Leuk voor deelnemers en toeschouwers! Route en andere info: www.optoch.nl. Ook handig is het om vooraf de speciale app te downloaden.

Maandag 8 februari Tröötekonkoer en dinsdag 9 februari appelesienesjmiete
Maandag 8 februari is de binnenstad het domein van de levende muziek. De Marottekapel verzorgt vanaf 14:33 uur het Laammaekesj-concert in café ’t Duvelke. Nabij café De Kup en bij café ’t Sjterfhoes en op de Markt spelen vanaf 15:00 uur de volgende zaate hermeniekes: de Zittesje Kènjer Kapel, TisNiksenTwurtNiks, NootsBiejein, ’t Hermenieke, Aafsjlaag Zitterd, ’t Trumke en ’t Tröötje, Sjwaegele Bend, de Marotte Kapel en Mit de Trööt in de Gööt. Gezellige, ouderwetse en moderne, originele Sittardse vastelaovesschlagers vormen de rode draad in het grootste kapellentreffen van de regio. Tussendoor bezoekt stadsprins Sander I dit concours. Hij reikt ook diverse prijzen uit. Tevens deze dag en dinsdag Sjees langs de kafees om jongeren tussen 18-25 jaar kennis te laten maken met de verschillende manieren van vastelaovend vieren en beleven.

En dan komt de onvermijdelijke laatste dag alweer in zicht. Speciaal voor de kinderen, het traditionele appelesienesjmiete op dinsdagmiddag 9 februari vanaf 13:33 uur. Dit jaar aangevuld met enkele verrassingen. Aansluitend de laatste uurtjes van een hopelijk geslaagde vastelaovend 2016 en vanaf 23:11 uur het Maske Begrave. Na het askruisje en het laatste pilsje met een bijpassende haring is het feest na woensdagavond definitief voorbij…

Alle activiteiten van de Zittesje vastelaoves-6-daagse zijn gratis toegankelijk. Echter elke activiteit kent een andere opzet en stelt andere eisen aan bijvoorbeeld veiligheid. Voor sjolierevastelaovend op vrijdagmiddag en ’t Kanón van ’t Balkón op zaterdag geldt dat er enkele bijzondere maatregelen van kracht zijn, die zijn ingevoerd voor de veiligheid van het publiek. De markt is afgesloten. Er zijn twee ingangen, aan de Limbrichterstraat en aan de Paardestraat. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, want als de markt vol is, worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. En het is niet toegestaan bolderkarren, eigen drank e.d. mee te nemen. Bij de entree wordt controle uitgevoerd.

Tevens is voor alle dagen een blauwe gezamenlijke consumptiepenning te koop voor € 2,25 per stuk. Voorverkoop bij de Marottewinkel (Damesmode Van Neer Eyckeler, Brandstraat), café Schtad Zitterd, hotel De Limbourg, café De Gats en café Ich & Dich. De penningen zijn geldig tot en met (as)woensdag 10 februari 2016. Met carnaval zijn de penningen te koop bij een aantal verkooploketten op de Markt.

Meer informatie over deze activiteiten: www.marotte.nl. Daarnaast zijn het laatste nieuws en actuele feiten te volgen via social media:
» @Marotte_Zitterd
» @KanonBalkon
» @Optoch
» Facebook Marotte Zitterd
» Facebook Kanon van ’t Balkon
» Facebook Optochkommitee

Dossier: Carnaval
Cookieinstellingen