Diëtist Ankie van Knijff in top-tien NTVD posterprijs

Ankie van Knijff, diëtist bij Stelvio/Pergamijn, heeft een top tien-plaats behaald bij de NTVD posterprijs.

Voor deelname aan deze prijs maakten Ankie en mede-onderzoeker April Boessen van  Maastricht University  in samenwerking met Zuyd Research een poster over hun onderzoek naar het eetgedrag van mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Onderzoek
Ankie heeft als diëtist veel ervaring met het werken voor mensen met een licht verstandelijke beperking. “Wat je nodig hebt aan voedingsstoffen hangt onder andere af van je dagelijkse activiteiten en je lengte”, vertelt Ankie. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn doorgaans minder actief en hebben minder calorieën nodig. Daar moet je in de voeding dus rekening mee houden. In ons onderzoek hebben we gekeken naar welke factoren invloed hebben op hun eetgedrag.”

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat (zelf)kennis en vaardigheden belangrijke factoren zijn. Ankie: “Cliënten, maar ook zorgprofessionalshebben niet altijd voldoende kennis over wat gezonde voeding is. Of ze weten het wel, maar missen de vaardigheden om een gezonde maaltijd te bereiden. Het gevolg is dan bijvoorbeeld dat het ontbijt wordt overgeslagen, veel energydrank wordt gedronken en weinig fruit wordt gegeten. Zorgprofessionals kunnen cliënten helpen bij het ontwikkelen van de benodigde kennis en vaardigheden. Daarbij moet je wel de balans tussen ondersteunen en de zelfstandigheid van de cliënt bewaken.”

Verrassing
De top 10-notering kwam voor Ankie als een verrassing. “Het was totaal onverwacht, maar wel heel erg leuk”, vervolgt Ankie. “Het is toch een kans om aandacht te vragen voor voeding in de verstandelijke gehandicaptensector. In onze sector hebben we namelijk, als een van de weinigen, geen valide screeningsinstrument om voedingsrisico’s te signaleren.” Tijdens de Diëtistendagen op vrijdag 8 en zaterdag 9 april worden alle posters uit de top 10 gepresenteerd.

Meer informatie
De NTVD posterprijs is een initiatief van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek (NTVD). Meer informatie is te vinden op www.ntvd-site.nl/inzendingen-posterprijs. Voor meer informatie over de zorg en diensten van Pergamijn: www.pergamijn.org.

Cookieinstellingen