Steun voor juridische procedures inzake Tihange 2

Foto: Michielverbeek CC-BY-SA-3.0

Het college van B&W heeft besloten in te stemmen met het aansluiten bij de door Städteregion Aachen en de gemeente Maastricht geïnitieerde juridische procedure gericht op het verminderen van de risico’s van de kerncentrale Tihange 2.

Dit kan in ultieme vorm sluiting betekenen. Sittard-Geleen levert daartoe een eenmalige financiële bijdrage van 3000 euro.

“De veiligheid van onze inwoners is onze verantwoordelijkheid”, zegt burgemeester Cox. “De toenemende onrust en het gevoel van onveiligheid bij de inwoners over deze kerncentrale nemen wij serieus. Met het oog op de actuele ontwikkelingen zijn verdergaande onderzoeken inzake de veiligheidsaspecten van Tihange 2 essentieel. Als dit leidt tot sluiting, dan lijkt ons dit logisch.” Door het aansluiten bij de procedure wordt nadere uitvoering gegeven aan de eerder aangenomen motie, waarin het college wordt verzocht helderheid te geven over het objectieve feitenmateriaal omtrent de risico’s van Tihange 2.

Financiële bijdrage

De Städteregion Aachen heeft 100.000 euro vrijgemaakt voor het inwinnen van juridisch advies en het voeren van diverse procedures. De Städteregion heeft een beroep gedaan op alle betrokken gemeenten (zo’n 30)/ regio’s om per gemeente een bijdrage van 1000 euro en per (grote) stad 3000 euro bij te dragen in de kosten voor deze procedures.

Cookieinstellingen