Inflatie stabiel

07 apr 2016, 9:57 Nieuws
beurs geld inflatie pasjes
De inflatie ligt nu ruim een halfjaar ongeveer op hetzelfde niveau. De consumentenprijsindex bedroeg in maart 0,6 procent, even veel als in februari. Dat maakt CBS bekend.

Benzineprijs lager, vliegtickets duurder

De prijsontwikkeling van benzine had in maart een verlagend effect op de inflatie. Een liter euroloodvrij was in maart gemiddeld 18 eurocent goedkoper dan een jaar eerder. In februari was het prijsverschil op jaarbasis nog 13 eurocent per liter. De prijsontwikkeling van vliegtickets, hotels en bungalows verhoogde de inflatie echter. Doordat Pasen in maart viel, stegen de prijzen van deze diensten. Vorig jaar viel Pasen in april.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak blijft gelijk.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in maart ook niet veranderd en bleef 1,3 procent.

Inflatie in Nederland blijft hoger dan in eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen. De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in maart uitgekomen op 0,5 procent. In februari was de inflatie 0,3 procent. De inflatie in Nederland was de afgelopen twee maanden hoger dan in de eurozone. De inflatie in de eurozone bedroeg in maart -0,1 procent. In februari was dit -0,2 procent.