Vragen D66 over keurmerk Coffeeshops

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In de commissievergadering HOVA van 7 april jongstleden stelde de D66-fractie voor om een keurmerk Coffeeshops in te voeren.

Met dat keurmerk wil D66 onderstrepen dat zij de coffeeshopexploitanten graag als partner ziet in het bestrijden van de overlast rondom coffeeshops. De coffeeshophouders hebben volgens D66 met hun eigen toezicht en deurbeleid belangrijke instrumenten in handen om de overlast terug te dringen. Het overeenkomen van de eisen voor een keurmerk tussen de gemeente en de coffeeshopexploitanten kan volgens de fractie een gezonde basis voor samenwerking bieden. Het daadwerkelijk voldoen aan de eisen door de coffeeshops kan tot een substantiële overlastreductie leiden.

In een brief van de burgemeester aan de commissie HOVA van 2 mei wordt echter gesteld dat de toegevoegde waarde van een keurmerk in Sittard-Geleen ontbreekt. Volgens D66 is de burgemeester van Haarlem een geheel andere mening toegedaan: daar hebben alle coffeeshops inmiddels een dergelijk keurmerk en is men tevreden over de resultaten die dat oplevert voor de omgeving van de coffeeshops.

In een eerdere informatienota van de burgemeester uit Haarlem aan het college staat dat door een intensievere samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke instanties en de Haarlemse coffeeshops er een beter inzicht zal ontstaan in de problemen betreffende veiligheid en overlast door en rond de coffeeshops.
De coffeeshophouders willen met het keurmerk aangeven dat zij onderdeel willen zijn van de oplossing van eventuele problemen en niet alleen gezien worden als de oorzaak van eventuele problemen.

D66 wil van burgemeester Cox weten of hij vindt dat samenwerking tussen lokale overheid en coffeeshophouders op het gebied van veiligheid en leefbaarheid meerwaarde heeft ten opzichte van de huidige situatie. Ook vraagt de fractie aan de burgemeester uit te leggen waarom met de invoering van een keurmerk gewacht zou moeten worden totdat ‘de achterdeur’ – de wietteelt en de aanlevering aan de coffeeshops – van de coffeeshops is geregeld en wat de burgemeester onderneemt om die gereguleerde achterdeur te realiseren.

Cookieinstellingen