Terugblik op vierde Geheime Tuinenfestival Sittard

Afgelopen zondag werd – gezegend met uitstekend weer – in het centrum van Sittard de vierde editie van het Geheime Tuinenfestival gehouden.

Daarbij hadden bezoekers toegang tot meer dan 20 ‘geheime tuinen’. Het geheim van de tuinen zit hem overigens in de verhalen die met de tuinen samenhangen.

Het festival werd geopend door L1’s tuinenkenner Ger Houben, die er tijdens de opening op wees dat het festival, omdat 2016 het Jaar van het Boek is, ditmaal in het teken van het boek staat. Wat hem betreft dus het jaar van het Tuinboek. Volgens Ger zijn tuinen meer dan alleen plekken waar je moet schoffelen en onkruid moet wieden. Tuinen zetten aan tot poëzie, en waren een bron van inspiratie voor stadsdichteres Lilian Caessens en jeugdstadsdichteres Julie Droeghaag.

» Facebookpagina Stadsdichter Sittard-Geleen

En uiteraard zijn er tal van boeken verschenen over tuinen en tuinieren en boeken met verhalen die zich in tuinen afspelen. Reden waarom ook boekhandel Krings op de informatiemarkt op Cour Solanus present was met een toepasselijke boekenstand.

De organisatie van het festival had een uitgebreid programma samengesteld met tal van activiteiten, verdeeld over de verschillende tuinen in de stad. Uiteraard waren er Geheime Tuinenwandelingen, waaronder de reguliere wandelingen, maar ook was er een themawandeling over Sittardse schrijvers en een wandeling gebaseerd op het boek ‘De Hemel van Heivisj’ van Sittardenaar Benny Lindelauf.

René Haustermans zong liedjes van Toon Hermans in de Jardin des Roses, de Sittardse troubadour Remco zong in de Jardin d’Isabelle en duo Sonidus bracht Klezmer muziek bij Fort Sanderbout (waar vroeger een Joodse begraafplaats was); er werden verhalen verteld door de kloosterzusters van Agnetenberg, door Wim Krings, Limburgse schrijvers en – speciaal voor kinderen – door Conny Bijdevier in het Mariapark; er waren exposities – onder andere van Marlies en Annemarie Gulikers (voordrachten en schilderijen) en van Annemie Koenen (vilt) en er konden zelfs huwelijksaanzoeken worden gedaan in de Jardin d’Isabelle, waar de Sittardse dichter Charles Beltjens ooit een blauwtje liep… En wie van alle gewandel trek had gekregen kon voor een hapje terecht op de Markt. Daar stond Zitterd op ’t Menu.

Aanstaande zaterdag 2 juli staan zoals gewoonlijk op de eerste zaterdag van de maand weer twee gratis Geheime Tuinenwandelingen op het programma. Start om 11:30 uur in de Jardin d’Isabelle.

Reacties

Cookieinstellingen