Grimeren – van historische stoet tot Oppetied

Ratte van de Keutelbaek - revue 2013
Ratte van de Keutelbaek - revue 2013
Foto: Zittesje Revuu

Sasja Jans, eigenaresse van Sasja Jans grime & visagie, heeft ruim 25 jaar ervaring in professionele grime, visagie en bodypaint. Vanaf 11 november aanstaande gaat haar aandacht volledig uit naar de voorstellingenreeks van de Zittesje revuu ‘Oppetied’.

Liefst negen voorstellingen zal zij met haar team van grimeurs en visagisten in nauwe samenwerking met Anjo Piu van Limburg Hair aantreden om de spelers en speelsters te voorzien van een passend uiterlijk voor hun rol in de nieuwe productie van de Zittesje revuu.

De oorspronkelijk uit Geleen afkomstige Sasja Jans heeft een reeks aan omzwervingen door het land achter de rug als ze zich in 1989 in Sittard vestigt. Met dezelfde snelheid waarmee ze van woonplaats veranderde, wisselt ze echter ook van beroep. Na uitstapjes in functies als winkelbediende of kleuterleidster volgt ze haar passie en richt als zelfstandige een eigen atelier voor grime en visagie op.

In Sittard valt Sasja meteen met de neus in de boter als ze door Fernao Schmeits gevraagd wordt om de deelnemers aan de historische stoet te grimeren. Wat aanvankelijk een kleine opdracht leek, groeit uit tot een enorme grimeerklus. Sasja Jans: “In eerste instantie dacht ik dat het om een kleine twintig personen zou gaan en was blij dat ik deze opdracht aangeboden kreeg. Uiteindelijk bleken het ruim 1500 te grimeren personen te zijn. In no time heb ik toen een groep grimeurs, visagisten en kappers om me heen verzameld om deze enorme klus tot een goed einde te brengen”.

Sasja Jans vestigde met deze bijzondere opdracht meteen de aandacht op haar kwaliteiten en grimeerkunsten. “Behalve jarenlange ervaring in de praktijk heb ik ruime vakkennis opgedaan door genoten opleidingen in binnen – en buitenland. Zo heb ik onder andere ‘Maskenbildner’ seminars gevolg bij Kryolan in Berlijn. Hier heb ik ook les gehad van Werner Keppler, bekend van de filmmaskers in films ‘Battle for planet of the apes’ en ‘Star trek'”, aldus Sasja Jans. Niet vreemd dus dat de Zittesje revuu na de succesvolle historische stoet bij haar op de stoep stond.

Inmiddels is Sasja Jans met haar team sinds 1991 onafgebroken betrokken bij de voorstellingen van het Sittardse toneelgezelschap. “Als vreemdeling viel ik midden in een hele hechte club mensen. Het voelde echter meteen als een warm bad en het klikte direct tussen wat er achter de schermen diende te gebeuren en wat zich op de bühne in de schijnwerper afspeelde”, vertelt Sasja over de beginperiode bij de revuu.

Ook dit jaar heeft Sasja Jans weer samen met medewerkers van Limburg Hair een team klaar staan voor de Zittesje revuu.”Onze grootste uitdaging voor deze productie zit in de pruiken die Marlou Obers als ‘de Tied’ gaat dragen. Inmiddels hebben we verschillende oefenmodellen gemaakt waarmee Marlou tijdens de repetities ervaring op kan doen”, aldus Sasja. De pruiken sluiten nauwgezet aan bij de vier jaargetijden die een centrale rol spelen tijdens de revuu. Elke jaargetijde kent zijn eigen sfeer. “Voor ‘de Tied’ zijn er vier verschillende pruiken gemaakt die passend zijn bij het seizoen waar de scène in speelt. Zo veranderen de hoge, met de hand gemaakte pruiken telkens als er een ander jaargetijde is.”

Aangezien de scènes van de revuu zich in de huidige tijd afspelen, zal de make-up van de overige spelers met name eigentijds worden. “Boeiend voor de grimeurs en visagisten wordt het ballet. Klassieke theater make-up met grote strakke lijnen en oogvergrotend, want de dansers zijn steeds in beweging”, licht Sasja Jans vakkundig toe. Om tijdens de negen voorstellingen alles soepel en vlot te laten verlopen wordt er niets aan het toeval overgelaten. “Als team gaan we enkele keren oefenen met proef make-up, zullen er aanvullende lessen zijn om te fine-tunen en wordt er een uitgebreid repetitieschema gemaakt zodat elke speler weet hoe laat hij of zij op welke moment bij welke grimeur of visagist moet zijn. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat in een revuu die de naam ‘Oppetied’ heeft een speler te laat op de bühne komt, omdat hij nog in de make-up zit”, zegt een ontspannen en lachende Sasja Jans.

De resultaten van de grimeerkunsten en pruiken van het team van Sasja Jans en Anjo Piu van Limburg Hair zijn te bewonderen tijdens de negen voorstellingen van de Zittesje revuu ‘Oppetied’ die op 11-12-13, 17-18-19 en 25-26-27 november zullen plaatsvinden in stadsschouwburg De Domijnen in Sittard.

Cookieinstellingen