Geen vergunning nodig voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen heeft desgevraagd laten weten dat de demonstranten die zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas in Geleen willen protesteren tegen Zwarte Piet daar geen vergunning voor hoeven te hebben.

Wel moeten ze een kennisgevingsformulier invullen en dat is inderdaad door de gemeente ontvangen. Op het formulier gaven de demonstranten overigens aan dat ze een aantal verwensingen van tegenstanders van de demonstratie naar hun hoofd geslingerd hebben gekregen. Op social media menen sommige voorstanders van Zwarte Piet zelfs dat ze bedreigingen moeten uiten aan de organisatoren van het protest. Dat is natuurlijk volstrekt verwerpelijk. De demonstranten vinden dat Zwarte Piet een vorm van racisme is en verboden zou moeten worden, een royale meerderheid van de Limburgers is het daar blijkens een enquête van dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad overigens niet mee eens.

De intocht van Sinterklaas wordt overigens niet georganiseerd door de gemeente Sittard-Geleen, maar door Centrummanagement Geleen, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. Op de vraag of er vanwege de aangekondigde demonstratie en de nogal verhitte reacties daarop, met name op social media, extra veiligheidsmaatregelen worden genomen stelt de gemeente dat voorop staat dat kinderen in een ongedwongen sfeer een plezierig Sinterklaasfeest moeten kunnen vieren. “De gemeente spant zich dan ook in om in goede samenspraak met de demonstranten te zorgen dat het Sinterklaasfeest slaagt.”

Het gaat volgens de gemeente om een kleinschalige groep demonstranten, waarop de politie-inzet is aangepast. In overleg met de organisatie krijgen de demonstranten een plaats aangewezen, maar het is nog niet bekend waar dat zal zijn.

Het Centrummanagement van Geleen, dat de intocht van Sinterklaas organiseert, gaat er vanuit dat Hét Grote Sinterklaasfeest door iedereen veilig bezocht kan worden.

Cookieinstellingen