Moutarde van Sonaansee – van, met en door Toon Hermans

Foto: Rob C. Croes [CC BY-SA 3.0]

Op zondag 18 december, in het weekend dat Sittard de 100e geboortedag viert van haar favoriete zoon, vertoont Filmhuis De Domijnen eenmalig de film Moutarde van Sonaansee van, met en door Toon Hermans.

Het is de eerste en enige film die alleskunner Hermans ooit maakte. Ondanks de beginnersfouten in de film valt er genoeg te genieten; Hermans toont zich een vakkundig entertainer en bewijst dat zijn komische talent het ook goed doet op het witte doek.

Hermans deed veel zelf bij de totstandkoming van deze film, hij schreef het scenario, bouwde mee aan de decors, schreef mee aan de muziekscore en regisseerde zichzelf in de hoofdrol.

De film moet het niet hebben van de sterke plotwendingen of goede acteerprestaties. Hermans vroeg voor de hoofdrollen veelal amateurs die hij had gecast op hun uiterlijk en daarmee goed bij de rol vond passen. Mede daarom duurde de totstandkoming van de film vrij lang, anderhalf jaar. Toch bleef Hermans altijd positief over het eindproduct.

Dat eindproduct ging op 22 oktober 1959 in première in het City Theater aan het Kleine-Gartmanplantsoen (Leidseplein) in Amsterdam. De kritieken waren niet allemaal even goed, maar de gerenommeerde filmcriticus L.J. Jordaan schreef in Vrij Nederland: “Ik moet bekennen dat het mij menigmaal in een lach deed schieten, ‘gags’ waarvoor de jonge Harold Lloyd zich niet zou hoeven schamen”.

Anno 2016 is Moutarde van Sonaansee een mooie ’trip down memorylane’. Toons 100ste geboortedag is een goede gelegenheid om zijn eerste en enige filmuitspatting nog eens op het grote witte doek te laten zien. Iets dat sinds 1959 bijna niet meer is voorgekomen. Bovendien krijgt u voor vijftien euro niet alleen de film, maar ook een brunch aangeboden. U bent van harte welkom vanaf 10:00 uur in de foyer van Filmhuis De Domijnen aan het Ligneplein. De film begint om 12:00 uur.

Cookieinstellingen