Bioloog zet vraagtekens bij vermeende oplossing spikkeltjesmysterie

Corytucha ciliata
Corytucha ciliata
Foto: Gilles San Martin [CC BY-SA 2.0]

De plataanridderwants werd afgelopen week aangewezen als de vermoedelijke veroorzaker van de mysterieuze zwartbruine spikkeltjes op onder meer auto’s in de Geleense wijk Lindenheuvel.

Amateurbioloog Lo Troifontaine heeft daar zo zijn twijfels over en krijgt bijval van bioloog Berend Aukema van Naturalis in Leiden, zo blijkt uit een gesprek met hen dat vandaag werd uitgezonden in het L1-programma Limburgs Land.

Als er al een wants verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de spikkels dan is dat volgens Aukema de platanen netwants, oftewel de corytucha ciliata. Dit insect werd voor het eerst in 2008 in Nederland waargenomen. Het is afkomstig uit Noord-Amerika en komt veelvuldig voor op de platanen die op het Maastrichtse Vrijthof staan. In de winter kruipt het insect onder de schors van de plataan.

Deze wants produceert bruinzwarte uitwerpselen, die de spikkeltjes zouden kunnen verklaren. Er zijn echter geen meldingen dat er bij het aantreffen van de spikkels ook insecten zijn waargenomen. Volgens Aukema kan snel worden vastgesteld of de platanen netwants mogelijk de veroorzaker van de spikkeltjes is geweest. Het diertje zou dan in vrij grote aantallen onder de schors van de platanen aangetroffen moeten worden. Als dat niet het geval is dan is het volgens hem vrij onwaarschijnlijk dat de platanen netwants de spikkels heeft veroorzaakt.

Aukema laat verder weten het onderzoeksrapport van de gemeente nog niet in zijn bezit te hebben, maar hij heeft het rapport wel opgevraagd.

Cookieinstellingen