Limburgse oliebollen scoren slecht in AD-oliebollentest

Foto: CC0 via Pixabay

Het proefpanel van de jaarlijkse AD-oliebollentest – de 24e editie alweer – heeft de afgelopen periode in heel Nederland bij 160 oliebollenbakkers in totaal bijna 3000 oliebollen gekocht, geproefd en beoordeeld.

Dit jaar kochten de oliebollenproevers slechts op twee plaatsen in Limburg proefexemplaren: bij Dukers dé Bakker in Stein en bij de oliebollenkraam op de parkeerplaats van Hornbach in Geleen. Het oordeel was allesbehalve vleiend.

De bol van Dukers belandde in de categorie (zeer) slecht en staat daarmee op de 126e plek van de ranglijst. Hij werd aangeprezen als munitie voor schutterijen die door hun voorraadje munitie heen zijn. “Harde, kleine en droge oliebollen met een kakofonie aan (bij)smaken. Eindcijfer: 4,5.”

De oliebol bij Hornbach was volgens het proefpanel nog slechter, want “oneetbaar”: “Zet nu de stap om deskundige hulp in te roepen, want er valt veel te verbeteren. Eigenlijk alles. Eindcijfer: 2,5.” Goed voor plek 152 op de ranglijst.

De beste oliebol van het land is te koop bij Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse. Zijn oliebol scoort een 10 en wordt door de jury bestempeld als de ultieme oliebol. Voskamp prolongeert daarmee zijn titel als beste oliebollenbakker van Nederland. De slechtste oliebol van het land koop je volgens het AD in Haarlem: de bol van Hollandsche Gebakkraam H.J. Bakker scoort het cijfer 1 en belandt daarmee op plek 160.

» bekijk de uitslag op AD.nl

Cookieinstellingen