Gemeente houdt infobijeenkomst over opgravingen Fort Sanderbout

Archeologisch onderzoek bij Fort Sanderbout
Archeologisch onderzoek bij Fort Sanderbout
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Eind oktober afgelopen jaar werden bij archeologische opgravingen in de schootsvelden bij Fort Sanderbout enkele unieke vondsten gedaan.

Zo zijn de fundamenten van een middeleeuwse toren uit de late 14e eeuw gevonden, die met een omtrek van maar liefst 40 meter voor een relatief ‘kleine veste’ als Sittard zonder meer bijzonder mag worden genoemd. Daarnaast zijn twee middeleeuwse stadsgrachten en een 17e-eeuwse ravelijn aangetroffen. De vondsten hebben tot waardevolle inzichten over het verleden van Sittard als vestingstad geleid.

Unieke vondsten

De gemeente presenteert deze én andere, niet eerder getoonde, vondsten tijdens een bijeenkomst op 17 januari in De Domijnen aan de Kapittelstraat 6 in Sittard. Inloop vanaf 18:00 uur, aanvang presentatie om 18:30 uur. Het inhoudelijke programma duurt tot 20:00 uur. Er is ruimte voor maximaal 80 personen. Aanmelden kan per mail: [email protected].

Programma

Na een welkomstwoord door gedeputeerde Hans Teunissen staan er onder meer korte presentaties over de vondsten en bevindingen op het programma van archeoloog Eric van der Kuijl en bouwhistoricus Andre Viersen. In samenwerking met PelserHartman 3D Measuring Solutions wordt bovendien een unieke 3d-reconstructie van de opgravingen getoond. Zo ervaart u zelf hoe de middeleeuwse Sittardse vestingwerken eruit hebben gezien en maakt u een virtuele tour door de ondergrondse gangen van Fort Sanderbout.

Wethouder Noël Lebens geeft daarna een korte toelichting over het belang van het onderzoek bij de doorontwikkeling van de schootsvelden, als onderdeel van het Masterplan Zitterd Revisited. Aansluitend leidt stadsarcheoloog Marion Aarts u rond langs de gevonden voorwerpen.

  • 18:00 uur Inloop
  • 18:30 uur Openingswoord gedeputeerde Teunissen
  • 18:40 uur Presentatie van archeoloog Eric van der Kuijl en bouwhistoricus André Viersen
  • 19:30 uur Toelichting wethouder Lebens op de herontwikkeling van de oostelijke schootsvelden
  • 19:40 uur Toelichting en rondgang langs de vondsten door stadsarcheoloog Marion Aarts
  • 20:00 uur Afsluiting

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Guy Limpens, telefoonnummer 06-51376072.

Archeologisch onderzoek bij Fort Sanderbout
Cookieinstellingen