België niet bepaald daadkrachtig met ‘kernuitstap’

Foto: Hullie [CC BY-SA 3.0]

Terwijl de gehele Euregio roept om spoedige sluiting van de Belgische kerncentrales vraagt de Vlaamse politiek zich af of de centrales niet langer opengehouden moeten worden.

De levensduur van de centrales is al eerder opgerekt. Zo zou bijvoorbeeld reactor Tihange 1 oorspronkelijk op 1 oktober 2005 sluiten, maar dat werd volgens de wet op de kernuitstap opgerekt tot 2015 en vervolgens nog eens met 10 jaar verlengd tot 2025. Tihange 2 – de veelbesproken ‘scheurtjesreactor’ – en Tihange 3 zouden respectievelijk in 2013 en 2015 gesloten worden, maar ook hun levensduur werd opgerekt met 10 jaar. Eenzelfde verhaal gaat op voor de reactoren in Doel.

De verlenging van de levensduur was nodig omdat België nog niet klaar was voor het loslaten van kernenergie. Sinds de wet op de kernuitstap heeft het land echter verzuimd concrete maatregelen te nemen die stoppen met kernenergie mogelijk moeten maken. En dus begint de tijd weer te dringen. De grootste partij in het Vlaamse parlement, N-VA, denkt dat het land niet op tijd de maatregelen kan treffen om de kernuitstap in 2025 mogelijk te maken. CD&V denkt dat dat wel kan, maar dan moet er wel nog dit jaar een energiepact liggen.

Cookieinstellingen