Jaormert Gelaen en MP-Feesten vallen niet meer samen

Foto: Henk van Rens

De MP-Feesten en de Jaormert Gelaen vallen voortaan niet meer samen. De koppeling wordt losgelaten op verzoek van de marktkooplieden en in goed overleg met de organisatie van de MP-Feesten.

Tijdens de MP-feesten staat op de Markt voor het gemeentehuis een feestpaviljoen. Dat vormt tijdens de jaarmarkt echter een fysieke barrièrre richting Annastraat en bemoeilijkt de doorstroming. De wens om de Jaormert niet meer samen met de MP-Feesten te organiseren kwam naar voren tijdens een vergadering van de Marktadviescommissie in oktober afgelopen jaar. Verder willen de kooplieden dat de markt compacter wordt gemaakt. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden er geen artiesten meer geboekt.

Volgens de Marktadviescommissie zijn de kosten voor een kraam op de Jaormert Gelaen voor een beginnende jaarmarkt te hoog. De afgelopen twee edities van de Jaormert Gelaen betaalden kooplieden hetzelfde standgeld dat ook geldt voor de St.-Joepmarkt in Sittard en de Paasmarkt in Born. Het gaat om een bedrag van €72 per kraam. Op basis van een benchmark van andere jaarmarkten en braderieën in de omgeving neemt het college van B&W het voorstel over om een korting te verlenen op het standgeld in Geleen. Een kraam moet daar dan €49,41 inclusief btw gaan kosten.

De MP-Feesten vinden dit jaar plaats van 23 tot en met 25 juni, de Jaormert Gelaen vindt een week later plaats op zaterdag 1 juli.

Cookieinstellingen