Discussie over Gawstrèkke laait weer op

Foto: CC0 via Pixabay

Zo’n beetje elk jaar laait de discussie over het Gawstrèkke in Grevenbicht weer op en protesteren organisaties als Animals Today tegen dit volgens hen illegale en respectloze evenement.

Bij het Gawstrèkke wordt een dode gans ondersteboven aan een touw gehangen, waarna ruiters in het voorbijrijden proberen de kop van het dier te trekken. In Grevenbicht wordt dat evenement elk jaar op carnavalsdinsdag gehouden.

Animals Today was dinsdag undercover bij het evenement aanwezig en beweert dat mensen in het dorp wisten te vertellen dat de gebruikte gans niet werd doodgeschoten, zoals de ganzen rond Schiphol, maar een spuitje kreeg van een dierenarts.

Reden voor hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today om aangifte te doen bij de politie, want sinds 1 juli 2014 is het doden van honden, katten en ganzen door particulieren bij wet verboden.

De organisatie doet het verhaal van Soeters af als onzin en zegt dat de dode gans op een volstrekt legale manier is verkregen en niet door een dierenarts is gedood.

Volgens het Limburgse Statenlid voor de Partij voor de Dieren Pascalle Plusquin zou burgemeester Cox zich in moeten zetten om aan het gebruik van een dode gans bij het Gawstrèkke in Grevenbicht een einde te maken. Op andere plekken wordt bij het ganstrekken een kunstgans gebruikt.

Op de website van de Gawstrekkers worden twee verklaringen gegeven waarom de Beegtenaren niet willen overstappen op een kunstgans. Dat komt enerzijds omdat het een diepgeworteld folkloristisch evenement betreft met een voor de dorpsgemeenschap rituele betekenis. Anderzijds storen ze zich in Beeg mateloos aan de felheid en de hooghartigheid van de protesten en weigeren ze daarvoor te buigen.

Pogingen in de jaren tachtig om het ganstrekken in Grevenbicht verboden te krijgen liepen op niets uit: de Hoge Raad besliste in een arrest van 2 januari 1987 dat in een pluriforme samenleving een verbod op het ganstrekken niet op zijn plaats is.

Cookieinstellingen