Geslaagde NL-Doet dag met buitenlandse scholieren en bejaarden

In het kader van NL-Doet en gesponsord door het Oranjefonds, organiseerde Youth For Understanding (YFU) zaterdag 11 maart een dag voor haar buitenlandse scholieren in Zuid-Nederland en de bewoners van verzorgingstehuis Glana Zuyderland te Geleen, met ondersteuning van wijksteunpunt Daniken.

Tien scholieren in de leeftijd van 15 tot 19 uit alle windstreken binnen en vooral buiten Europa, verblijven tijdelijk in gastgezinnen onder de grote rivieren en gaan er naar school. Sommigen zijn hier sinds dit jaar, anderen sinds het begin van het schooljaar. De laatsten hebben al een verrassend goede uitspraak al is hun woordenschat natuurlijk nog beperkt. Dus wordt al snel een mix van Engels en Nederlands gesproken, al spreekt niet iedereen Engels.

Workshop

Om zo’n gevarieerde groep een workshop te geven is geen sinecure. Toch slaagt life coach Anita Creusen daarin wonderwel. Zij is door YFU uitgenodigd om de scholieren iets te vertellen over keuzes maken en beslissingen nemen. Haar vraag: Hoe worden keuzes gemaakt? Blijkt voor jongeren tot 22 jaar extra moeilijk te zijn doordat hun pre-frontale cortex, het deel van de hersenen waar de beslissingen genomen worden, nog niet volgroeid is. Daardoor kunnen jongeren de gevolgen van hun beslissingen op de lange termijn niet goed inschatten. Met als gevaar dat zij onbewust hun hersenen kunnen beschadigen door overmatig alcoholgebruik of experimenten met drugs, en hun gehoor door te harde muziek.

Tips

En dan: Hoe neem je een goede beslissing? Creusen geeft vier tips. Allereerst: twijfelen mag! Ten tweede: Wandel. De links-rechtsbeweging laat beide hersenhelften samenwerken. Zoals bekend heeft elke helft zijn eigen specialisme, eenvoudig gezegd: rationeel of emotioneel. Deze beweging kun je ook met je handen in gang zetten door met beide handen afwisselend op tafel of je knieën te tappen. Ten derde: slaap veel! Uitslapen tot elf uur is een must voor jongeren… Veel slapen is heel belangrijk, en vooral: uitslapen. Creusen concludeert dan ook dat de lessen veel te vroeg beginnen voor een optimaal gebruik van de jonge hersens. Muziek luisteren voor het inslapen is goed, maar geen heavy metal. En als je met een probleem zit: visualiseer het! Slaap er een nachtje over en de volgende dag kun je actie ondernemen om het op te lossen, en dat is dan meteen tip vier. Eigenlijk heeft ze nog een vijfde tip: kom niet terug op je beslissingen. Waarom niet? Dan nemen anderen het van je over. Creusen meent dat het beter is een verkeerde beslissing te nemen, dan helemaal geen beslissing.

Verveling

Dan blijkt nog een reden waarom voor dit onderwerp gekozen is. Want, hoe zijn ze op het idee gekomen om naar het buitenland te gaan? Wie heeft dat besloten, zijzelf of de ouders? Het blijkt voor de scholieren de moeilijkste beslissing geweest te zijn. Want wat doe je daar in dat vreemde land? Wat is je doel? De Thaise Tuti Woncheen vertelt dat het leven hier totaal anders is. In de eerste twee maanden ben je meer een toerist. Daarna heb je een dip omdat er gewenning optreedt; de routine van de dagelijkse schoolgang, eten, sporten, etc. net zoals thuis, en je begint je te vervelen. Maar dan maakt de inmiddels opgedane ervaring dat het maken van keuzes gemakkelijker wordt, je onzekerheid neemt af, je eigenwaarde stijgt en je voelt je zelfverzekerder, sterker. Tuti woont in huis bij een 80-jarige weduwe; toen haar man nog leefde wilde hij geen scholier in huis nemen.

Klein, veilig en mooi

De jongeren kennen elkaar van diverse gelegenheden die YFU voor hen georganiseerd heeft, zoals een sinterklaasfeest en schaatsen. Het is heerlijk om eens onder elkaar te zijn en ervaringen uit te wisselen. De 19-jarige Waalse Julia Trybukhovska uit de buurt van Mons, kwam voor de taal. De Turkse Selin Bezirgan en Berk Ozcan kozen, met de goedkeuring van hun ouders, voor Nederland. Leslie Lai werd geïnspireerd door het filmpje “Een goed leven” over Nederland. Tuti Woncheen koos voor ons land omdat het klein, veilig en mooi is. Zij bereidde zich een jaar voor met een zelfstudie Nederlands en heeft inmiddels, net als Leslie, een mooie uitspraak. Moeilijk was het uiteraard wel. Net als de Turken hebben zij immers door hun andere schrift een extra handicap. De Spaanstaligen; Josefa uit Chili, Samyr uit Mexico en Candela, Camila en Santiago uit Argentinië, zijn blij dat ze weer even hun moedertaal kunnen spreken.

Uitwisseling

Glana heeft een fantastische lunch verzorgd met soep, kippenragout pasteitjes en heerlijke dubbeldikke sandwiches. Vervolgens worden de scholieren zo goed als mogelijk over de diverse tafels verdeeld zodat ze wat kunnen babbelen met de bewoners. De vijftienjarige Santiago voelt er aanvankelijk niet veel voor. Hij is pas twee maanden hier en spreekt de taal nog niet. Maar een van de bewoners wil wel met hem praten zodat hij vooral kan luisteren. Aan interesse bij de bewoners ontbreekt het niet. Met: Hoe heet je, waar kom je vandaan en waar woon je, is een begin gemaakt. Later, in de binnentuin kunnen de gesprekken voortgezet worden terwijl scholieren en bewoners tuinaarde en zaadjes over kweekbakjes verdelen. De temperatuur is zacht, de zon straalt en de sfeer is uitstekend.

De dag wordt afgesloten met een drankje. Het mag een geslaagde uitwisseling genoemd worden. Busjes van Glana brengen de scholieren naar het station in Sittard vanwaar ze weer naar hun gastgezinnen in Limburg en Brabant terugreizen.

Voor meer informatie: www.yfu.nl.

Cookieinstellingen