Stichting Jacob Kritzraedt 65 jaar jong

Presentatie brochure over 65 jaar Stichting Jacob Kritraedt
Presentatie brochure over 65 jaar Stichting Jacob Kritraedt
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In 2017 is het 65 jaar geleden dat de Stichting Jacob Kritzraedt tot leven kwam. De stichting ontstond als protestbeweging tegen plannen van het toenmalige gemeentebestuur om een deel van de Begijnenhofwal te slopen.

De sloop was nodig omdat men er een verkeersweg wilde aanleggen naar de Brandstraat. Dankzij de inzet van de stichting werden de plannen – gelukkig – afgeblazen en sindsdien werpt zij zich op als hoeder van het cultureel en historisch erfgoed van Sittard en omgeving, met name van de vanuit architectonisch of historisch oogpunt belangrijke gebouwen.

De stichting voert haar taak uit door het aankopen van bedreigde panden, deze te restaureren en vervolgens te verhuren. “Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is overigens beslist geen reden om nu achter de geraniums te gaan zitten, integendeel” laat voorzitter Jules Hendriks weten.

Brochure

Om het jubileum luister bij te zetten en het werk van de stichting wat breder onder de aandacht te brengen verscheen afgelopen vrijdag een mooi vormgegeven full-color brochure over 65 jaar Stichting Jacob Kritzraedt Sittard. Het 48 pagina’s tellende boekwerkje werd geschreven door Guus Janssen, Jo Kreukels en Peter Vossen en behandelt enerzijds de historie van de stichting en belicht anderzijds een aantal historische panden – allen Rijksmonumenten – die zich mochten verheugen in de aandacht en inzet van de stichting. Laus & Lemon tekende voor de grafische vormgeving.

Het eerste exemplaar van de brochure werd door voorzitter Jules Hendriks uitgereikt aan wethouder Noël Lebens, die onder andere monumentenzorg in zijn portefeuille heeft. Hendriks dankte hem voor de prettige samenwerking, open opstelling en zijn oog en gevoel voor de grote waarde van de historische kern van Sittard. De overhandiging vond plaats in Tapperie De Gats op de Markt, een van de panden die door de stichting werden aangekocht en gerestaureerd en nu door de stichting worden verhuurd.

De brochure is – zo lang de voorraad strekt – verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV, bij activiteiten van de Stichting Sittards Verleden en tijdens de Sint Joepmarkt in het Mariapark. U kunt de brochure ook aanvragen door een e-mail te sturen aan [email protected].

Activiteiten in het jubileumjaar

In het kader van het 65-jarig jubileum heeft de stichting een aantal activiteiten op het programma staan. Zo wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de restauratie van de Jezuïetenkapel op de schootsvelden. Daarin wordt momenteel een fresco aangebracht. Wanneer de kapel gereed is zal ze worden overgedragen aan de gemeente.

In dat kader is in samenwerking met docenten expressievakken van Trevianum Scholengroep een deel van het lesprogramma hierop afgestemd. Leerlingen van Trevianum die expressievakken in hun eindexamenpakket hebben verzorgen in de periode half juni tot midden augustus een tentoonstelling van hun (fresco)werken.

Over de opgeleverde kapel verschijnt in samenwerking met de lokale VVV te zijner tijd een uitgebreide flyer.

Verder zijn er studiedagen en lezingen voorzien, onder andere over de politiek-bestuurlijke visie op (het behoud van) cultureel erfgoed en het (economisch) belang van cultureel erfgoed voor de identiteit van een regio, stad of buurt.

Vrienden van Jacob Kritzraedt

Tenslotte wil de Stichting Jacob Kritzraedt in de loop van dit jaar de stichting Vrienden van Jacob Kritzraedt in het leven roepen om daarmee een groter klankbord en meer belangstelling te krijgen voor het waardevolle cultureel erfgoed van stad en omgeving.

Cookieinstellingen