Dag van het Kasteel: kasteel Limbricht doet mee

05 jun 2017, 9:00 Nieuws
kasteel limbricht open kastelendag 1
Stichting Kasteel Limbricht
Op Tweede Pinksterdag wordt de tiende editie van de Dag van het Kasteel gehouden. In Limburg doen daar dit jaar tien kastelen - of wat daarvan over is - aan mee.
Wie dicht bij huis wil blijven kan vandaag terecht op Nederlands enige terpkasteel, Kasteel Limbricht. Het kasteel en het middeleeuwse Salviuskerkje zijn vandaag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Wie het kasteel zelf eens van binnen wil bekijken, heeft die dag weer een mooie en zeldzame gelegenheid. Drie keer per uur worden groepen van maximaal 20 personen door het kasteel rondgeleid, waarbij de geschiedenis van het kasteel wordt verteld en de bezoekers een goede indruk kunnen krijgen van een historisch gebouw met een moderne kantoorfunctie. De ruimten zijn niet met historisch meubilair ingericht, maar de mooie schouwen, de kelders, en de sfeer van het kasteel maken een bezoek meer dan de moeite waard. Een rondleiding door het kasteel kost 2 euro per persoon (kinderen tot en met 12 jaar betalen 1 euro). Deelname aan alle rondleidingen is beperkt, dus vol is helaas vol.
Op de binnenplaats van de voorburcht is het grote en mooie terras geopend.
kasteel limbricht open kastelendag 2 gevelsteen
Tijdens de rondleidingen wordt extra aandacht gegeven aan de recent gereconstrueerde wapensteen boven de poort van de voorburcht. Deze werd eind 2015 aangebracht door de Stichting Kasteel Limbricht vanwege haar 60-jarig bestaan, nadat de oorspronkelijke wapensteen door verwering onherkenbaar was geworden. Afgebeeld zijn de familiewapens van het echtpaar dat het kasteel in 1622 bouwde: Van Breyll-Van Eynatten. Het ontwerp is van heraldicus René Vroomen. Boven de wapensteen is een chronogram aangebracht, van de hand van Guus Janssen. De tekst ervan luidt: ARMAVETERA REDDUNTUR: ‘de oude wapens worden weergegeven’, of ‘de oude wapens worden teruggegeven’. Indien de letters, die ook als Romeins cijfer gezien kunnen worden, bij elkaar worden opgeteld, ontstaat het jaartal 2015. Beeldhouwer Armand Mathijs uit Geleen vervaardigde de nieuwe wapensteen.
U kunt vandaag verder een kijkje gaan nemen bij:
  • Kasteel Aerwinkel, Posterholt
  • Kasteeltuinen, Arcen
  • Kasteel Hoensbroek
  • Kasteel Keverberg, Kessel
  • Kasteel Montfort
  • Slot Schaesberg
  • Buitenplaats Vaeshartelt, Maastricht
  • Kasteelruïne Valkenburg
  • Kasteel Wylre