Petitie met 6591 handtekeningen voor behoud Glanerbrook

Voorbarig of niet: om het College van B&W en de gemeenteraad duidelijk te maken dat sportcentrum Glanerbrook in Geleen behouden moet blijven trokken gisteren 200 mensen in een demonstratieve stoet van Glanerbrook naar het gemeentehuis in Geleen.

Daar overhandigde Michel van Dijke namens Burgercomité Ons Glanerbrook kort voor aanvang van de raadsvergadering de handtekeningen van 6000 inwoners van de stad die zich uitspraken voor het behoud van het sportcentrum aan wethouder Ruud Guyt (o.a. sport).

Op dit moment vindt in opdracht van de gemeente een onderzoek plaats naar de toekomst van de drie zwembaden binnen de gemeente: de Nieuwe Hateboer, Het Anker en Glanerbrook. Bij Glanerbrook zijn er behalve het binnen- en buitenbad ook een binnen- en buiten ijsbaan, een sporthal en een wielerbaan.

Om te voorkomen dat de gemeente het huurcontract voor exploitant Laco niet verlengt werden zoveel mogelijk inwoners, sporters en sportverenigingen gemobiliseerd om alvast te laten merken dat sluiting van Glanerbrook géén optie mag zijn. De beslissing over de toekomst van de lokale zwembaden wordt nog dit jaar door de gemeenteraad genomen.

Speech van Michel van Dijke

Beste Wethouder,

De gelegenheid die ons hier allen tezamen brengt is voldoende bekend. De samenleving laat vandaag van zich horen. Wij hebben allemaal het nieuws omtrent Glanerbrook de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten gehouden. We maken ons ongerust. Wat gaat er met ons dierbaar Glanerbrook gebeuren? Kunnen wij na 2021 nog wel zwemmen, schaatsen, handballen, zaalvoetballen, fitnessen, baanwielrennen en zo meer?

Nu verlenging van contract met Laco na 2021 onzeker is, komen de burgers van Sittard-Geleen en ver daarbuiten in actie. Het kan dan volgens u misschien te vroeg zijn maar onze mening is ‘Beter te vroeg dan te laat’ en ‘Niets doen is bij ons géén optie’. Wij geven een duidelijk signaal af.

Glanerbrook is een begrip in Geleen en omstreken. Deze historische plek brengt generaties lang mensen bij elkaar om te sporten of vanwege andere vrijetijdsbesteding. Zoals we hier allemaal staan staat deze plek in ons hart gegrift. Bij veel Geleners bekruipt namelijk het gevoel dat als Glanerbrook sluit dit de nekslag is voor een ooit zo bruisende Waereldstad.

De kracht van Glanerbrook is dat dit recreatiecentrum midden in de woonwijk ligt. Ouderen kunnen hun dagelijkse baantjes zwemmen, kinderen kunnen op de fiets of zelfs te voet gaan om hun sport te beoefenen. Ouders maken zich ongerust als deze laagdrempeligheid in sporten en vrijetijdsbesteding gaat verdwijnen in stadsdeel Geleen. Ook het sociale aspect van Glanerbrook is duidelijk zichtbaar en mag niet voorbijgaan. Mensen uit alle windstreken komen ter plekke een praatje maken. De vele initiatieven voor het goede doel laten zien dat burgers op een mooie manier gebruik maken van dit stukje grond.

De samenleving heeft gesproken. Wij zijn voor behoud en doorontwikkeling van Glanerbrook. We wensen alle politici in Sittard-Geleen en de ondernemer Laco veel wijsheid toe in het slagen voor het Behoud van onze geliefde sportplek Glanerbrook.

Ik wil u namens comité Ons Glanerbrook officieel de 6591 handtekeningen overhandigen en bedanken voor uw komst en het in ontvangst nemen van deze petitie.

Glanerbrook

Cookieinstellingen