CDA-er Martijn van Helvert boos op FANC

Foto: © Traumrune - Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Martijn van Helvert, het uit Sittard afkomstige Tweede Kamerlid voor het CDA, vindt de houding van het FANC beneden peil.

Het FANC – Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle – is de Belgische atoomwaakhond, die als taak heeft om de veiligheid van de Belgische kerncentrales te controleren.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Schultz het FANC gevraagd of men de Nederlandse kamerleden uitleg wilde geven over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. Het FANC ziet daar vanaf op grond van “staatsrechtelijke en soevereiniteitsoverwegingen”.

Voorstanders van de Belgische kerncentrales zeggen dat ze veilig zijn. Tegenstanders zeggen het tegenovergestelde. Die maken zich grote zorgen over de veiligheid van de centrale en willen dat die zo snel mogelijk dicht gaat. De gevolgen van een groot nucleair ongeluk in bijvoorbeeld Tihange houden namelijk niet op bij de Belgische grens.

Van Helvert vindt de afwijzing door het FANC onacceptabel en niet verstandig. “En als ze dan niet komen, dan denk ik gelijk: wat hebben ze te verbergen?”, zegt Van Helvert in een telefonisch interview met L1.

Van Helvert probeert nu als delegatieleider voor Nederland om het FANC naar het Benelux-parlement te halen, zodat ze daar hun verhaal over de veiligheid van de Belgische kerncentrales kunnen doen.

Cookieinstellingen