GroenLinks wil opheffing huuropzegging volkstuintjes

Volkstuinen
Volkstuinen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De actie Red de Tuinen, die door enkele volkstuinders uit Sittard is opgezet om hun tuinen te redden, heeft op dit moment middels een online-petitie al 20.000 handtekeningen binnen.

De Sittardse volkstuinders van volkstuinencomplex Gats voeren actie tegen de plannen van de gemeente om een zevental volkstuinen – Gats 13 tot en met 19 – van de huidige locatie te verplaatsen naar een iets verderop gelegen stuk grond. De verplaatsing is nodig voor de realisatie van de volgende fase van Zitterd Revisited en wordt volledig door de gemeente bekostigd. De gemeente heeft alvast de huur van de betreffende volkstuinen opgezegd.

De volkstuinders hebben daar echter grote moeite mee en blijven liever zitten op hun oude vertrouwde plek. De tuinen liggen er al honderden jaren en zijn mogelijk de oudste volkstuinen van Nederland. Die verplaatsen zou neerkomen op aantasting van het cultureel erfgoed.

De volkstuinders hebben dan ook middels een brief aan de gemeente duidelijk gemaakt het niet eens te zijn met de opzegging van de huur, zeker niet nu er nog geen concrete, definitieve plannen voor het gebied langs Fort Sanderbout voorliggen.

De gang van zaken is voor Math de Loo van GroenLinks aanleiding om het College van B&W schriftelijk een aantal vragen stellen. De Loo stelt dat het door het college gehuldigde principe van beginspraak en respect voor de burger op gespannen voet staat met de bij de huuropzegging gevolgde procedure. Er werd volgens GroenLinks geen ruimte geboden voor een eerlijke en open discussie, met de huuropzegging stelde de gemeente de volkstuinders voor het blok.

De Loo wil van het college weten of men het gepast vindt om de volkstuinders met een huuropzegging te confronteren, terwijl de inleidende discussie daarover amper in gang is gezet.

Het onderwerp is geagendeerd voor behandeling in de raadscommissie van september. Volgens De Loo is nu ook de daar te voeren discussie belast door de maatregel van huuropzegging. Hij vraagt het college daarom de huuropzegging in te trekken tot het moment waarop de besluitvorming daarover op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen.

Cookieinstellingen