Nieuw vaandel voor harmonie Sint-Joseph met Sint-Rosa

18 aug 2017, 7:00 Nieuws
harmonie sint joseph met 52 jarig vaandel
Harmonie Sint-Joseph uit Sittard krijgt op dinsdag 22 augustus na 53 jaar een nieuw verenigingsvaandel.
Op de eerste repetitieavond na de grote vakantie biedt Leon Vleugels, als beschermheer van de Paek én als vertegenwoordiger van de sponsoren, het nieuwe vaandel aan de harmonie aan. Het zal namens de harmonie in ontvangst worden genomen door haar voorzitter, Mat Scheepers. De inzegening van het nieuwe vaandel vindt plaats door de bisschop van Roermond, Monseigneur Frans Wiertz. Dat gebeurt op zondag 27 augustus tijdens de Heilige Mis in de Sint-Michielskerk bij gelegenheid van de Sint-Rosaprocessie.
Het aanbieden van het nieuwe vaandel vindt plaats tijdens een korte ceremonie in het repetitielokaal in het Jo Erenshoes aan het Kloosterplein in aanwezigheid van de Stichting Vrienden Harmonie Sint-Joseph, erevoorzitter Carl Maas en de voltallige harmonie waarvan Björn Bus de dirigent is.
Om het drieënvijftig jaar oude vaandel te behoeden voor verval is ervoor gekozen om een nieuw vaandel te laten maken. Aan Martin Sastra uit Buchten, ontwerper van de huisstijl, is de opdracht verstrekt om een ontwerp te maken met als uitgangspunt de samensmelting van historie én vernieuwing. Het resultaat mag er zijn: het vaandel ademt een hang naar het verleden uit, maar ook openheid naar het hedendaagse, naar vernieuwing. Het model van het nieuwe vaandel is identiek aan dat van het oude vaandel.

Dieptewerking

In het nieuwe vaandel maken lijnenpatronen het optische effect van dieptewerking mogelijk. Zo bestaat het onderste patroon uit “opgaande wegen” en het bovenste patroon uit het harmonielogo: een gestileerde weergave van een geluidsgolf.

Slangenkruis

Bovenaan de draagstok zien we in een karakteristieke vorm het gevierendeelde dubbelkoppige slangenkruis met een knipoog naar het aloude krulkruis uit de stedelijke wapens van de voormalige gemeente Sittard: symbool van de stad binnen haar wallen.
In het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg is het vaandel geweven. Door de Fahnenhandel Köln in Keulen is het vaandel geassembleerd met een draagconstructie en een draagstok met aan de bovenzijde het gevierendeeld dubbelkoppig slangenkruis.
Tijdens de Sint-Rosa processie zal het vaandel voor de eerste keer worden gepresenteerd aan de inwoners van de stad. Op de achterzijde van het vaandel is deze historische gebeurtenis voor de Paek daarom in het Sittardse dialect geborduurd: 'Dees vaan woort mit Sint Rosa 2017 gepresenteierd'.