Buurtfeest ‘Èngelekamp’ in kader van 8×11-jarig bestaan

Foto: beeldcitaat Google

Het buurtfeest van de Sittardse buurt Èngelekampsjtraot Park en Òmgaeving, dat jaarlijks begin oktober wordt gehouden, krijgt dit jaar een bijzonder karakter.

Reden is het feit dat deze carnavalsbuurt haar 8×11-jarig bestaan viert.

Een mijlpaal die men niet zomaar voorbij wil laten gaan en waaraan op 8 oktober dan ook een bijzonder feestelijk tintje wordt gegeven. Niet in de laatste plaats omdat deze buurt ook bekend staat als ‘hofleverancier’ van carnavalsprinsen aan Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd.

Soestdijk

Toeval of niet, maar het feit ligt er: de meeste carnavalsprinsen van De Marotte Zitterd werden tot nu toe geleverd door de buurt Èngelekampsjtraot Park en Òmgaeving. Een buurt waarvan een groot gedeelte (Park en omgeving) in het verleden in de volksmond Soestdijk werd genoemd. Getuige de straatnamen die deze buurt rijk is: Bernhardlaan, Julianaplein, Beatrixlaan, Irenelaan, Margrietlaan en Marijkelaan. De ‘nickname’ Soestdijk is dus eenvoudig te verklaren. En omdat adel nu eenmaal verplicht, ligt het dus min of meer voor de hand dat er in de bijna 13×11 jarige historie van De Marotte Zitterd maar liefst 13 (???) carnavalsprinsen uit deze buurt werden benoemd! Een ‘vastelaovesrekaor’ dat wellicht eeuwig in de boeken zal blijven staan.

Wagenbouwers

Een buurtvereniging die 8×11 jaar bestaat en daarmee tot een van de oudste buurtverenigingen in Sittard behoort, kan natuurlijk bogen op tradities die kenmerkend zijn voor de viering van de Zittesje Vastelaovend. Één daarvan is het bouwen van een praalwagen bestemd voor de grote optocht. En ofschoon de ‘harde kern’ van de leden niet binnen de wallen woonachtig is, boze tongen beweren dat je dan geen echte Sittardenaar bent, wordt al vele jaren met succes een praalwagen gebouwd die er zijn mag. Tijdens het buurtfeest op 8 oktober kunt u zich daarvan overtuigen. Op die dag worden namelijk maquettes getoond van de wagens die de afgelopen 10 jaar te bewonderen waren in de grote optocht. Verantwoordelijk voor de bouw van deze maquettes is de nestor van de buurtvereniging en ere-lid van het Sittardse Optocht komité, de heer Zef Paquay.

Een andere traditie die nog steeds in ere wordt gehouden is het organiseren van een feestavond in de week voorafgaand aan de drie dolle dagen. Als dank voor de medewerking en steun, in welke vorm dan ook, die de vereniging heeft mogen ondervinden in het voorbije jaar. Deze traditionele ‘Feestelikke buurtaovend’ (vond vroeger in veel meer buurten plaats) wordt steeds druk bezocht en schetst een goed beeld van de saamhorigheid die er nog steeds is. Het is deze saamhorigheid en het enthousiasme die de basis vormen van het succes van deze buurt. Inmiddels al 8×11 jaar!

De feestelijkheden, die voor iedereen (jong en oud) gratis toegankelijk zijn en waar men de jubilerende buurt kan feliciteren met deze mijlpaal, starten om 14:00 uur en duren tot 18:00 uur. Vanaf 16:00 uur kan ook de inwendige mens worden versterkt. Een DJ verzorgt de muziek en zijn optredens van diverse artiesten. Onder de Doe-aktiviteiten is natuurlijk ook ruimte gereserveerd voor de grote tombola waarbij voor deze gelegenheid extra mooie prijzen te winnen zijn. U bent allen van harte welkom in het voormalig Casino (tegenwoordig hoofdzetel van het aannemersbedrijf Laudy uit Sittard) op de hoek van de Irenelaan en de Marijkelaan.

Cookieinstellingen