Een volgende stap in duurzame onderwijsvernieuwing

Foto: HH

Op dinsdag 26 september tekenen tien schoolbesturen uit Zuid- en Midden- Limburg samen met de Nieuwste Pabo een hernieuwd convenant.

Hierin benoemen zij hun gezamenlijke ambitie om eigentijdse en vernieuwende onderwijsconcepten te ontwikkelen én te implementeren in de regio. Het doel hiervan is de kwaliteit van zowel de aankomende als de zittende leerkrachten te verbeteren.

Met deze de ambitie richten de partners zich feitelijk niet alleen op het basisonderwijs, maar op de lerende regio Limburg in zijn geheel.

Het convenant wordt op dinsdag 26 september om 13:00 uur ondertekend op de locatie van de Nieuwste Pabo aan de Monseigneur Claessensstraat 4 in Sittard.

Versterken van kwaliteit

Het versterken van de kwaliteit van het leraarschap, de scholen én de lerarenopleiding zijn doelstellingen die in het hernieuwde convenant worden benoemd. In de visie van dit partnerschap kan dit alleen door samen te leren, te innoveren en te ontwikkelen. Dit gebeurt onder andere door het inzetten van Communities of Practice en Communities of Learning (schooloverstijgend), waar het gezamenlijk leren centraal staat. In deze communities onderzoeken studenten, leerkrachten én docenten praktijkgerichte problemen. Het gaat dan om problemen, of soms ook vragen, waar men in het basisonderwijs tegen aan loopt. Uiteindelijk komt de community tot een oplossing of aanbeveling, die vervolgens in het hele werkveld kan worden toegepast.

Partners in leren

Ook in Limburg heeft het onderwijs te maken met ontwikkelingen zoals levenslang leren en dreigend personeelstekort. De partners van het convenant zien elkaar hierin als natuurlijke partners, ‘partners in leren’. Vandaar dat zij ook op dit gebied de handen ineen slaan. Een concreet voorbeeld hiervan is dat de besturen de mogelijkheden van nascholing, maar ook het gebruik van (aankomend) personeel gezamenlijk en zo breed mogelijk inzetten.

Cookieinstellingen