Windmolenpark Holtum-Noord stap dichterbij

Foto: CC0 via Pixabay

Engie Energie Nederland verwacht eind van dit jaar zo ver te zijn dat de vergunning kan worden aangevraagd voor het realiseren van een windmolenpark op bedrijventerrein Holtum-Noord.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebied tussen de snelweg en het Julianakanaal geschikt is om er rendabel een viertal windturbines met een gezamenlijke capaciteit van 10 tot 12 megawatt te plaatsen. Daarmee kunnen in totaal zo’n 4000 woningen van elektriciteit worden voorzien. De opbrengst van de vier windmolens staat gelijk aan die van 30.000 zonnepanelen. De ashoogte van de windmolens zal naar verwachting tussen de 80 en 120 meter komen te liggen. De tiphoogte van de rotor komt daarmee ergens tussen de 120 en 180 meter te liggen.

Wethouder Ruud Guyt laat weten dat Engie voldoet aan de voorwaarden die aan het vestigen van een windturbinepark zijn gesteld. Dat betreft niet enkel de geldende regels en wettelijke eisen. Het plan moet ook passen binnen de lokale en provinciale beleidskaders en bovendien – een uitdrukkelijke eis van de gemeente – moet het plan kunnen rekenen op draagvlak bij de bevolking, burgers moeten erin kunnen participeren. Of dat mogelijk wordt gemaakt middels aandelen of op een andere manier is nog niet duidelijk. De gemeente heeft op dit moment zelf in elk geval geen plannen om financieel te gaan participeren.

De omwonenden – iedereen die in het zicht van de windmolens woont, dus ook een aantal inwoners van de gemeente Echt-Susteren – worden door de gemeente Sittard-Geleen en Engie op de hoogte gebracht van de plannen en de mogelijkheden om als burger te participeren. Een politiek besluit ligt er nog niet, daarvoor moeten eerst de vereiste plan- en inspraakprocedures zijn doorlopen. Engie hoopt eind 2019 alle procedures rond de vergunningaanvraag achter de rug te hebben en met de bouw van het windmolenpark te kunnen starten.

Volgens de wethouder draagt het vestigen van een windturbinepark bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente: 20 procent minder energieverbruik, 20 procent minder CO2-uitstoot en 20 procent meer duurzame energie opwekken in 2020.

 

Cookieinstellingen