Uniek Nederlands/Belgisch onderzoek rivierafval langs Maas en Waal

Foto: © Schone Maas

Voor het eerst in Nederland en België wordt er een grootschalig onderzoek gestart naar rivierafval langs de Maas en Waal met citizen science (burgerwetenschap).

Dit onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan dit unieke rivierafvalonderzoek.

Hiermee kan het verschil worden gemaakt in de aanpak van de plastic soep. De droom van Schone Rivieren is dat er vanuit de Nederlandse en Belgische rivierdelta geen plastic afval meer de Noordzee in stroomt. De voorbereidende training voor het onderzoek wordt in januari 2018 gegeven.

Het onderzoek

Voor het onderzoek in Nederlands en Belgisch Limburg worden vrijwilligers gezocht die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van de Maas. Vrijwilligers dienen op vier dagen beschikbaar te zijn: een dag training, twee onderzoeksdagen en een dag evaluatie. Tijdens het onderzoek worden vrijwilligers ingedeeld op een tracé (stuk oever langs de Maas) en volgens een gestandaardiseerd protocol wordt het afval geteld en ingedeeld in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september 2018. Het exacte moment kunnen vrijwilligers zelf bepalen. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Aansluitend worden thuis de gegevens via de website ingevoerd en verstuurd voor verwerking en analyse door de Universiteit Leiden. Het onderzoek loopt 5 jaar, vrijwilligers mogen natuurlijk elk jaar meedoen.

Vrijwilliger worden

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor de training op 13 januari in Dilsen-Stokkem (Belgisch Limburg net over de grens bij Sittard) of op 20 januari in Cuijk. De trainingen duren van 10.00-15.00 uur. Reiskosten voor de training worden vergoed. Aanmelden als vrijwilliger kan via de vacature op de homepage van www.schonemaas.nl/limburg. Hier is ook uitgebreide informatie te vinden.

Schone Maas en Maas.net

Sinds 2013 worden de Nederlands Limburgse Maasoevers opgeruimd in zo’n 144 opruimacties met meer dan 1683 vrijwilligers via de samenwerking Schone Maas Limburg. Dat is een samenwerking van alle Maasgemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal, Roermond, Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep en Mook en Middellaar) met o.a. de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg en IVN Limburg die het geheel coördineert. In 2016 startte IVN Limburg met oeverafvalonderzoek gekoppeld aan Schone Maas Limburg. De huidige onderzoeksmethodiek bouwt op deze ervaringen voort.

Sinds 2012 wordt er op de Vlaamse Maasoever zwerfvuil opgeruimd met de actie Maas.net. Het is een samenwerking tussen de Maasgemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken en Limburg.net, Provincie Limburg, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Vanaf 2018 gaat Maas.net samen met Schone Maas ook het zwerfvuil op onze Vlaamse Maasoever verder onderzoeken. De coördinatie hiervan ligt bij Rivierpark Maasvallei.

Schone Rivieren

Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met ‘Schone Rivieren’. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die als Maasjutters en Waaljutters al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken.

Cookieinstellingen