Fortuna Sittard, ‘soccer’ en ‘sókker’

Door Guus Queisen | Fortuna Sittard speelt tegenwoordig weer een aardige pot voetbal. En voetbal, dat wordt in Amerika ‘soccer’ genoemd.

Niet te verwarren met het Limburgse dialectwoord ‘sókker’, wat suiker betekent. Toch liggen ‘soccer’ en ‘sókker’ in Sittard momenteel niet zo ver van elkaar als je zou denken. Want daags nadat Fortuna Sittard in eigen stadion het zoet van periodekampioenschap mocht proeven werd pal buiten het stadion een basis voor andere zoetigheden geoogst.

Momenteel gaan daar Sittardse suikerbieten op transport naar Dinteloord om daar tot onder andere kristalsuiker te worden omgevormd.

De leden van Cosun telen gezamenlijk 86.000 hectare suikerbieten in Nederland. Ruim 7 miljoen ton suikerbieten worden vanaf september tot en met de eerste week van februari verwerkt in de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. De agrarische dienst maakt in overleg met de telers een afnameschema voor de te oogsten suikerbieten. De bieten gaan grotendeels per vrachtwagen naar de fabrieken. Het transport vindt dag en nacht, 7 dagen per week plaats. Momenteel worden de bieten in en rondom Sittard verladen. Hiervoor is (mest-)transporteur Stassen, die gevestigd is op industrieterrein Holtum-Noord deels verantwoordelijk. De bieten worden op de vrachtwagens geladen met een zogenaamde bietenmuis. Deze grote machine raapt de bieten bij de hoop op, reinigt deze om ze vervolgens in de laadbak van de vrachtauto’s te deponeren.

In het verleden werden de Limburgse bieten per vrachtschip vanuit de haven van Holtum naar de suikerfabriek getransporteerd.

Van een akker van één hectare komt circa 14.000 tot 15.000 kilogram suiker.

Uiteindelijk komt een deel van de suiker weer terug in Sittard. Of bij een bulkafnemer als frisdrankenmaker DIS, of bij de supermarkt.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen