Nieuwe optochtjury 16 koppen sterk

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Na het opstappen van de optochtjury meldt het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ), dat de jaarlijkse carnavalsoptochten organiseert in ´t Sjtèdje van Lol en Sjpas, erin te zijn geslaagd om een nieuwe jury samen te stellen.

De nieuwe jury telt 9 heren en 7 dames met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Het jongste jurylid telt 24 lentes, het oudste lid is 62 jaar. Het voorzitterschap wordt ad interim bekleed door Marotteprotocollis Thijs Jacobs, na carnaval wordt gezocht naar een nieuwe juryvoorzitter.

De nieuwe jury is daarmee een stuk jonger dan de vorige, waar de gemiddelde leeftijd boven de 60 jaar lag, en is qua samenstelling een betere afspiegeling van het optochtpubliek. Aan het jurylidmaatschap is een maximale termijn van elf jaar verbonden, daarna moeten juryleden plaatsmaken voor een opvolger. “Het is een bijzonder enthousiaste club”, zegt Peet van Erp, voorzitter van het OKZ. “Allemaal personen waar het ‘Zittesj Vastelaovesbloud’ door de aderen stroomt: afgevaardigden van Sittardse carnavalsverenigingen, oud-optochtdeelnemers, verstokte carnavalisten en/of personen met een bovengemiddeld kunstzinnig inzicht.”

Met de nieuwe jury is alvast een belangrijke wens van het OKZ – die van verjonging – vervuld. De werkwijze van de jury blijft dit jaar wel nog grotendeels gelijk: na de optocht worden de waarderingen verzameld en verwerkt tot een einduitslag. Volgend jaar gaat dat allemaal via smartphone en tablets gebeuren, waardoor de uitslag veel sneller bekend kan worden gemaakt dan nu het geval is.

Nog meer verandering

Het OKZ kijkt elk jaar kritisch naar het verloop van de optocht en neemt aan de hand van eigen bevindingen en commentaar van publiek en optochtdeelnemers beslissingen om het verloop van de optocht te verbeteren. Dat is belangrijk voor zowel het publiek als de optochtdeelnemers. Dit jaar zijn daarom de routes aangepast van de beide optochten. Het meest ingrijpend is de wijziging in de route van de grote optocht. Door het weglaten van de lus Rosmolenstraat, Engelenkampstraat, Leyenbroekerweg en Putstraat is de route zo’n 800 meter korter geworden dan vorige jaren. Op dat deel van de route stond bijna geen publiek meer. Niet leuk voor de deelnemers, die graag met het publiek een spel aan gaan. Het OKZ verwacht dat euvel met de aangepaste route te ondervangen en hoopt verder dat de ingreep ertoe bijdraagt dat zowel het aantal als de lengte van ‘läöker’ (gaten) in de optocht afneemt. Door de inkorting is de optocht dit jaar een half uur eerder ‘binnen’.

Cookieinstellingen