GS keuren begroting 2018 en herstelplan begroting 2018 goed

Foto: CC0

Gedeputeerde Staten hebben vandaag een besluit genomen over het door de gemeenteraad van Sittard-Geleen op 1 februari jongstleden vastgestelde ‘Herstelplan begroting 2018’.

Raad en college van Sittard-Geleen werden vlak voor de begrotingsbehandeling in november geconfronteerd met een tegenvaller bij de jeugdzorg. Dat leidde ertoe dat de – oorspronkelijk sluitende – begroting niet meer in evenwicht is. Omdat een doorrekening van het regeerakkoord Rutte III door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft uitgewezen dat er voor gemeenten – en dus ook voor Sittard-Geleen – meer geld komt, hebben college en raad bewust dit extra geld, dat het onverwacht ontstane tekort dekte – alvast gereserveerd.

Dat was tegen de zin van GS, dat op basis van de gepresenteerde begroting preventief toezicht aankondigde en de gemeente opdroeg een herstelplan te schrijven om alsnog te komen tot een structureel sluitende meerjarenbegroting, zonder rekening te houden met de verwachte hogere bijdrage van het Rijk.

GS heeft vastgesteld dat de in het gepresenteerde herstelplan opgenomen maatregelen als reëel kunnen worden beschouwd, ze moeten uitvoerbaar worden geacht. GS maken een uitzondering hierop voor wat betreft de deelname in (de opvolger van) LED en de Sportzone Limburg, omdat hierover nog geen bestuurlijke overleggen zijn gevoerd.

GS laten weten dat met de besluitvorming van de raad belangrijke stappen zijn gezet en is besloten tot maatregelen die ook na de correcties (voor de twee genoemde maatregelen) nagenoeg resulteren in structureel en reëel evenwicht. Op basis van deze beoordeling hebben GS de begroting van Sittard-Geleen voor 2018 goedgekeurd. Het preventief toezicht voor 2018 blijft ongewijzigd. Dit betekent dat afwijkingen van de goedgekeurde begroting, na door de raad vast te stellen begrotingswijziging, voorgelegd moeten worden aan GS.

Voor de maatregel waarbij de investeringen in 2019 en in 2020 elk jaar met € 5 miljoen worden verlaagd is besluitvorming noodzakelijk van de nieuwe raad. Hierover willen GS uiterlijk in september 2018 geïnformeerd worden. Over de effectuering van de uitvoering van het herstelplan willen GS elk kwartaal schriftelijk worden geïnformeerd. Verder zal er bestuurlijk overleg plaatsvinden over de voortgang van de financiële positie van de gemeente.

Cookieinstellingen