GS leggen brief Stadspartij over herstelplan begroting 2018 naast zich neer

Foto: SGN

Het College van B&W van Sittard-Geleen kreeg in december van de Provincie te horen dat de ingediende begroting voor Gedeputeerde Staten aanleiding is om de gemeente onder preventief toezicht te stellen.

De gemeente kreeg van GS de gelegenheid om met een herstelplan voor de begroting te komen, zodat ook de meerjarenbegroting structureel sluitend is. Diverse fracties hebben zich daar de afgelopen tijd gezamenlijk over gebogen.

Afgelopen raadsvergadering heeft een raadsmeerderheid het voorgestelde herstelplan aangenomen. De volledige oppositie stemde tegen het plan.

Voor fractieleider Ton Raven van de Stadspartij was dat aanleiding voor een nogal ongebruikelijke zet. Hij stuurde een brief aan het College van Gedeputeerde Staten waarin hij erop aandringt om het door de gemeente aangeboden herstelplan om te komen tot een structureel sluitende begroting als onvoldoende terzijde te schuiven en preventief toezicht op te leggen.

Raven noemt het plan beneden de maat omdat daarmee volgens hem de gemeentelijke reserves niet worden aangevuld. Ook wordt de begroting deels sluitend gemaakt met volgens hem ongewenste administratieve maatregelen zoals verlenging van bepaalde afschrijvingstermijnen, deels met lastenverzwaringen zoals hoger parkeergeld en deels met onhaalbare bezuinigingen op posten waarvoor nu al te weinig middelen zijn. Verder stelt Raven dat het college onvoldoende structurele beleidswijzigingen voorstelt. En ook de aangedragen financiële voordelen van de transformatie van Vixia, afstoting van gebouwen en verbetering van de gemeentelijke vastgoedexploitatie zijn volgens Raven niet hard te maken.

GS keurde vandaag evenwel het door het College van B&W ingediende begroting 2018 en het herstelplan voor de ingediende begroting goed. “Wij hebben besloten uw begroting 2018 goed te keuren”, zo schrijft GS aan het college van B&W. “Dit geldt ook voor de begrotingswijziging ‘herstelplan begroting 2018’ met uitzondering van de (boven)regionale maatregelen (betreffen LED en Sportzone, red.). Het besluit preventieve toezicht van 12 december 2017 blijft voor 2018 ongewijzigd. Besluiten waarvan de financiële impact nu nog niet in de begroting 2018 en meerjarenraming is verwerkt moeten na vaststelling door de raad door ons worden goedgekeurd alvorens deze kunnen worden uitgevoerd”, zo laat GS verder weten.

Over de door Raven ingestuurde brief zegt GS: “Aanvullend merken wij op dat de brief van de Stadspartij bij onze besluitvorming is betrokken. Wij delen de mening van de heer T. Raven niet.”

Cookieinstellingen