Vorst funest voor waterleidingen en -meters

01 mrt 2018, 13:24 Nieuws
drop 3065629 640 ijspegels pixabay
Vorst funest voor waterleidingen en -meters
Door de strenge vorst zijn op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen bevroren.
Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het in sommige delen van het land druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters.
Waterleidingbedrijven zeggen dat problemen vooral ontstaan in tochtige en niet goed geïsoleerde ruimten. Kosten voor vorstschade zijn doorgaans voor de klant. Die doet er dan ook goed aan om te voorkomen dat watermeters of leidingen in koude ruimten kapot vriezen, bijvoorbeeld door er een deken of een laag bolletjesplastic omheen te wikkelen en door de ruimte waar de watermeter zich bevindt warm te houden en tochtgaten af te dichten. Zorg wel dat de ruimte geventileerd wordt als de gasmeter ook in die ruimte aanwezig is.
Controleer de hoofdkraan. De hoofdkraan zorgt ervoor dat water het leidingnet in kan stromen en moet dus vooral niet bevriezen. Als isoleren niet voldoende is, kunt u de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk inpakken of voorzien van een elektrisch verwarmingslint.
Als u in de winter op vakantie gaat, verwarm uw huis dan op een laag pitje (minimaal 14 graden Celcius). Draai alle radiatoren een klein beetje open. Zo blijft heel uw huis vorstvrij.
Als u geen water heeft omdat uw binnenleidingen zijn bevroren, neem contact op met de installateur als het uw eigen huis is. Als u het huis huurt, moet u de woningstichting of verhuurder op de hoogte stellen.