Project SunGlacier – Water maken uit lucht met zonne-energie

Foto: De Domijnen

Op zaterdag 10 maart gaan gastcuratoren Bas Hendrikx en Barbara Cueto van de tentoonstelling De Hollandse Savanne bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen in gesprek met kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen over zijn project SunGlacier.

De schreeuw naar water wordt steeds groter en zal ook een steeds grotere bedreiging worden voor de hele mensheid op aarde. De tentoonstelling De Hollandse Savanne stelt het gigantische waterverbruik voor dataverkeer aan de kaak, maar wil ook graag laten zien dat er alternatieven en oplossingen zijn voor het groeiende watertekort. Daarom spreken gastcuratoren Bas Hendrikx en Barbara Cueto op 10 maart met kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen.

Sinds een tiental jaren houdt Verheggen zich bezig met het maken van water uit lucht op basis van zonne-energie. In 2010 startte hij zijn project SunGlacier met het idee om een gletsjer na te bouwen in een droge en hete woestijn, helemaal off-grid. Het project kreeg in de schetsfase op wereldschaal bekendheid. Niet zozeer het maken van de gletsjer bleek interessant, maar vooral het maken van water uit lucht. Vanuit alle mogelijke uithoeken kwam de vraag of Verheggen zijn kennis wilde gaan gebruiken om water uit de lucht te halen om een oplossing te bieden voor het snel groeiende watertekort.

Sinds 2012 heeft Verheggen tientallen ‘water-uit-lucht-machines/sculpturen’ gebouwd, die steeds beter werden. En in 2016 stond bij Museum Beelden aan Zee s ‘werelds eerste sculptuur die helemaal off-grid, op zonne-energie, water uit lucht stond te maken in een 24-uur cyclus. Een prachtig kunstwerk dat al zijn geproduceerde water uit een hoge sculptuur naar buiten spoot. Tijdens de expositie publiceerde de New York Times een groot artikel over dit project en toen kwamen naast de kunstliefhebbers, ook wetenschappers en delegaties uit de hele wereld langs om dit unieke project te bekijken.

Begin 2017 werd Verheggen door defensie uitgenodigd om ‘water-uit-lucht-apparaten’ te testen in de door oorlog geteisterde hete en droge woestijn van Mali, op het VN-kamp Gao. Daar heeft Verheggen vele testen gedaan met The Desert Twins: 2 robotachtige sculpturen waarin allemaal ‘state of the art’ ontvochtigingsapparatuur zat. Door deze testen ontdekte hij midden 2017 het ‘groeiend waterval principe’. Dit principe kan worden gebouwd met goedkope technologie die super efficiënt werkt, uitermate duurzaam is en vreemd genoeg nog niet bestond. Water uit lucht winnen, met zonne-energie, zal hiermee op korte termijn over de hele wereld beschikbaar worden. Verschillende grote bedrijven willen Verheggen’s technologie verder gaan ontwikkelen en machines op de markt brengen.

Op zaterdag 10 maart om 16:00 uur neemt Verheggen je mee op zijn zoektocht. Aan de hand van dia’s en video laat hij de ontwikkeling van zijn technologie zien. Daarnaast neemt hij ook een water-uit-lucht-apparaat mee, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het werkt. Zijn presentatie is zowel te volgen voor Nederlandstaligen als ook Engelstaligen. Er is uiteraard ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

De presentatie is gratis toegankelijk op vertoning van een geldig entreeticket voor De Hollandse Savanne. Van te voren aanmelden is niet nodig.

De Hollandse Savanne
Een tentoonstelling over water, energie en de infrastructuur van de cloud
21 januari tot en met 1 april 2018

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5, 6131 MT Sittard
www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Cookieinstellingen