Cashloos betalen in de Arriva-bussen in Limburg

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vanaf zondag 1 april is Arriva bus in Limburg cashloos. Vanaf die datum is het voor reizigers die in een Arriva-bus in Limburg stappen niet meer mogelijk om een vervoerbewijs te betalen met contant geld.

Arriva is naar aanleiding van een aantal overvallen in 2016 bezig met de overstap naar cashloos betalen in de bussen. Reizigers kunnen reizen met de OV-chipkaart, een e-ticket of een vervoerbewijs betalen in de bus met pin, contactloos of creditcard. Arriva verbetert op deze manier de veiligheid in de bus, voor zowel de buschauffeur als de reiziger. Ook wordt het betaalgemak voor de reiziger hiermee verhoogd.

Al vanaf de start van Arriva in Limburg op 11 december 2016 is het mogelijk om je vervoerbewijs met de pinpas te betalen. Toen kon de reiziger echter ook nog contant afrekenen. Vanaf 1 april kan er niet meer contant worden betaald. De ervaringen van de buschauffeurs en reizigers zijn tot nu toe positief. De reizigers worden deze maand geïnformeerd over de nieuwe betaalmogelijkheden door middel van een uitgebreide reizigerscampagne.

Betaalmethodes

Reizigers kunnen gewoon in- en uitchecken met hun OV-chipkaart of een papieren vervoerbewijs betalen bij de buschauffeur met pin, contactloos of creditcard. Ook is het mogelijk een e-ticket aan te schaffen (zowel geprint als getoond op de smartphone) of een vervoerbewijs met contact geld te betalen in de voorverkoop bij de Arriva OV-Servicepunten en overige verkooppunten in de regio. Meer informatie en alle voorverkoopadressen staan op www.arriva.nl/betaalgemak.

Uitzonderingen grensoverschrijdende lijnen

Een aantal buslijnen van Arriva (lijn 44, 64 en 350) zijn grensoverschrijdend en rijden ook in Duitsland. De lijnen 44 en 64 rijden we samen met onze Duitse collega’s van ASEAG en WestVerkehr. Daarmee maken ze aan de Duitse zijde ook contractueel deel uit van het AVV netwerk (Aachener Verkehrsverbund). Dit betekent dat we aan de AVV-distributie richtlijn moet voldoen. In overleg met de verschillende vervoerautoriteiten zijn er daarom voor de lijn 44, 64 en ook de lijn 350 (waar veel Duitse reizigers gebruik van maken) overgangsperiodes afgesproken. Voor deze lijnen zal het gedurende een bepaalde periode wel nog mogelijk zijn om met contant geld een (Duits) vervoerbewijs te kopen. Voor lijn 64 van Roermond naar Heinsberg duurt de overgangsperiode nog tot uiterlijk 1 juli 2018, voor de lijnen 44 (Heerlen-Aachen) en 350 (Maastricht-Aachen) duurt deze overgangsperiode tot uiterlijk 1 januari 2019.

Cookieinstellingen