Sittard heeft eindelijk een tastbare herinnering aan Frits Rademacher

Vandaag 90 jaar geleden werd Frits Rademacher onder de klokken van de Grote Kerk geboren op de hoek (’t huikske) van de Kapittelstraat en het Kerkplein.

Rademacher werd een van de bekendste Limburgse troubadours. Zijn liedjes zijn in heel Nederland en Vlaanderen bekend. De zanger overleed 10 jaar geleden.

De invloed van Frits Rademacher op de hedendaagse Limburgse muziekcultuur en haar identiteit is van grote culturele waarde. Een tastbare herinnering aan Rademacher was er echter nog niet. Tot vandaag, want op initiatief van Jo Boudewijn en John Hanbeukers werd onder de vlag van Veldeke Krènk Zitterd en begeleid door René Haustermans de aanzet gegeven tot de realisatie van een monument voor deze geliefde zanger.

Op de foto boven het bericht v.l.n.r.: wethouder Noël Lebens, Hans Rademacher, Jo Boudewijn, John Hanbeukers, René Haustermans en kunstenaar Sjra Schoffelen – foto EMP News.

Kunstenaar Sjra Schoffelen heeft een fraai bronzen reliëf gemaakt, een passend eerbetoon aan Rademacher. Het reliëf is ‘bronsdiefproof’ bevestigd naast de deur aan de gevel van het geboortehuis van Rademacher.

Het subtiele kunstwerk toont Frits Rademacher met zijn gitaar, open omkaderd met bladmuziek, kijkend, luisterend en ‘sjoenkelend’ publiek én kerkklokken. Samen met de plek van het kunstwerk worden zo alvast de twee bekendste liedjes van Rademacher verbeeld: ’t Huikske en Loeënde Klokke.

Het kunstwerk werd onthuld door Hans Rademacher (zoon van Frits) en wethouder Noël Lebens. De onthulling werd opgeluisterd door gemengd koor Crescendo uit Doenrade.

Reacties

gallery
132366
Vandaag 90 jaar geleden werd Frits Rademacher onder de klokken van de Grote Kerk geboren
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180509/sittard-heeft-eindelijk-een-tastbare-herinnering-aan-frits-rademacher/
2018-05-09T21:09:17+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/05/09210020/frits-rademacher-01.jpg
Frits Rademacher, reliëf, Sjra Schoffelen
Nieuws