Het publiek tentoongesteld: Wil jij deel uitmaken van het Erfgoedcentrum?

Foto: Erfgoedcentrum - De Domijnen

De nieuwe vaste tentoonstelling van het Erfgoedcentrum stelt 24 objecten centraal die de geschiedenis van het gebied verbeelden.

Elk object heeft een cruciale rol gespeeld in de totstandkoming van de huidige gemeente Sittard-Geleen. Om de verbinding te maken tussen de collectie, de gemeente en haar bewoners krijgt het publiek een actieve rol binnen de muren van het Erfgoedcentrum.

Hoe kun je deelnemen?

Onderstaande lijst bevat 14 objecten die gescand zullen worden. Je kunt op basis van een korte geschreven motivatie aanspraak maken op een plek in het museum met het object van jouw keuze. Wat is jouw relatie met dit voorwerp? Waarom wil jij met dit object gescand worden? De meest originele motivatie wordt geselecteerd door een jury. Jong of oud(er), inwoner van Sittard-Geleen of geboren in deze gemeente? Iedereen kan deelnemen.

Je wordt op woensdag 4 juli 2018 samen met je favoriete object gescand met een 3D-scanner.

Vervolgens zie je jezelf in de vorm van een 3D-print terug in de nieuwe vaste opstelling van het Erfgoedcentrum (opening september 2018). De 3D-prints worden ongeveer 24 cm hoog en zullen permanent te zien zijn in de gang die toegang geeft tot de expositieruimte. Bij de 3D-print wordt jouw naam vermeld.

De 3D-scans worden gemaakt op woensdag 4 juli in het centrum van Sittard. Met jouw inschrijving bevestig je dus dat je die dag beschikbaar bent. Tegelijk met de selectie ontvang je een bericht over het moment waarop je wordt verwacht en op welke locatie.

Stuur jouw motivatie voor 29 juni via mail naar [email protected] met onderwerp 3D-scannen of via post naar Afdeling Communicatie (Monseigneur Claessensstraat 2, 6131 AJ Sittard). De motivatie mag maximaal bestaan uit 120 woorden. Vermeld naast je motivatie ook zeker je naam, mailadres, telefoonnummer, woonplaats en leeftijd.

Met welk object zou jij graag gescand worden & waarom?

  1. Vuurstenen vuistbijl; dit ‘Zwitsers zakmes uit de oudheid’ komt uit de buurt van Eys-Wittem, Zuid-Limburg. (250.000 – 35.000 v. Chr.)
  2. Aardewerk pot van Bandkeramiekers; de voorouders van de Limburgse Bandkeramiekers kwamen uit het Balkangebied. Ze verbleven op één plek en zetten er de natuur naar hun hand. Een revolutionaire ontwikkeling in de manier van wonen en leven.
  3. Haantje van Buchten; Het Haantje van Buchten is een klein offerbeeldje uit de Romeinse tijd. Het werd door een legionair gebruikt als dank voor zijn ongeschonden terugkeer uit de strijd.
  4. Jupiterbeeld; Romeinen vereerden goden in mensengedaantes. Dit zandstenen Jupiterbeeld, gevonden in Grevenbicht, vereerde Jupiter, oppergod en god van de hemel en onweer.
  5. Merovingisch kralensnoer; Tijdens opgravingen van Merovingische grafvelden in Sittard, Obbicht en Stein zijn onder andere kleurrijke sieraden gevonden. Merovingische vrouwen werden met hun mooiste sieraden begraven. (757-650).
  6. Muntschat fort Sanderbout (17de eeuw); wie heeft zijn geld verstopt en waarom? Moest hij vluchten voor het leger, was het gestolen goed of gewoon de inhoud van een oude sok?
  7. Boekje Agricola; Franciscus Agricola was pastoor in Sittard. Hij schreef tientallen boeken waarin hij zich sterk uitte tegen de protestantse godsdienst.
  8. Portret van ‘Nölke van Gelaen’; Arnold van de Wal, een bokkenrijder woonachtig in Bree (B) is één van de weinige Bokkenrijders die is afgebeeld. Zijn vader was afkomstig van Geleen, vandaar dat hij bekend stond als Nolleke van Geleen. Hij noemt zichzelf kleermaker en speelman.
  9. Lijkplank; Bij het huis van een overledenen werd een houten liekbreat, dodebret of lijkbord geplaatst. De bedoeling was dat voorbijgangers zouden bidden voor het zielenheil van de overledene die gedurende 3 dagen thuis lag opgebaard.
  10. Zilveren Kiddoesjbeker (Judaïca); Kiddoesj betekent letterlijk heiliging en is de zegening die wordt uitgesproken bij de aanvang van de sabbat en feestdagen.
  11. Reliekenkastje Ursulinen; Dit reliekenkastje is afkomstig uit de basiliek van de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart aan de Oude Markt in Sittard. Hier werden relieken en restanten van heilig verklaarde personen bewaard. Het reliekenkastje bood pelgrims die naar de basiliek kwamen de mogelijkheid om ook andere heiligen aan te roepen.
  12. Reddingsbrigade/mijnlamp; Elke steenkoolmijn in Limburg had een reddingsbrigade, zo ook Staatsmijn Maurits in Geleen; één van de meest veilige en moderne mijnen van Nederland. De brigade bestond uit een groep ervaren mijnwerkers van maximaal 45 jaar die in actie kwamen bij ongelukken in de steenkoolmijn.
  13. Brievenkoffer van Lies uit WOII; Niet één of tien liefdesbrieven maar meer dan 600, geschreven door meer dan 40 mannen! De brieven werden allemaal geschreven aan de Sittardse Lies, een jonge vrouw met een duidelijk bovengemiddelde aantrekkingskracht.
  14. Kunstwerk Mens en Maas; Het kunstwerk van John Willems uit Stein is geïnspireerd door de bewoners van de Maaskentj, van wie de wortels teruggaan tot de Bandkeramiekers.
Cookieinstellingen