Schilders- en Expressiegroep Sittard exposeert in gemeentehuis Beek

Foto: CC0 via Pixabay

Op vrijdag 13 juli om 20:00 uur opent wethouder voor cultuur Thijs van Es de expositie 50 jaar Schilders- en Expressiegroep Sittard in het gemeentehuis van Beek.

Schilders- en Expressiegroep Sittard bestaat uit een 30-tal mensen die kunstzinnig actief zijn, onder deskundige leiding van de kunstschilder Peter Satijn en de keramist Henk Tummers. De disciplines waar de deelnemers zich op toeleggen zijn tekenen en schilderen, beeldhouwen en keramiek.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten – op de donderdagavond – wordt er individueel of in groepsverband gewerkt. Belangrijk is het streven naar onderlinge uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën, bovendien speelt het sociale contact een inspirerende rol. Zo blijft iedereen creatief bezig en krijgt men de kans om naar een kwalitatief hoger niveau te groeien.

In 1965 start de vereniging als een amateur schildersgroep bestaande uit 26 personen. Het eerste lokaal was gevestigd in de Gruizenstraat 1a Sittard. Na sloop van dit lokaal werd het tweede onderkomen betrokken in de Ruys de Beerenbroekstraat Sittard. Er volgen nog vele andere plekken, zoals de zolder van het wijkgebouw “de Oase” in Vrangendael-Sittard. Uiteindelijk vond de groep haar basis in de voormalige basisschool “de Drossaert” aan de Geenstraat in Geleen.

De eerste expositie werd gehouden in 1973. De federatie van amateurs beeldende kunst van Nederland hield een grote landelijke tentoonstelling die georganiseerd werd door de Schilders- en Expressiegroep, de nieuwe naam van onze vereniging, op 11 november 1973.

Op 18 en 19 december 1982 vond de eerste buitenlandse expositie plaats, en wel in Heinsberg, Duitsland. In de jaren daarna volgden er nog regelmatig exposities, zoals op 2 augustus 1985 een grote tentoonstelling in het Kritzraedthuis, aangeboden door het gemeentebestuur van Sittard. In het afgelopen decennium vonden succesvolle exposities in het Terpkerkje in Urmond.

De opening op 13 juli is voor iedereen vrij toegankelijk.

De expositie loopt tot en met 17 augustus en is te bezichtigen tijdens kantooruren op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur, op woensdag van 14:00 tot 19:00 uur.

Cookieinstellingen