CDA stelt vragen over wegvallen ontmoetingsplekken in Geleen-Zuid/Kluis

't Plenkhoes, Geleen-Zuid
't Plenkhoes, Geleen-Zuid
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Volgens de CDA-raadsfractie van Sittard-Geleen zijn er momenteel te weinig ontmoetingsplaatsen in Geleen-Zuid en Kluis.

’t Plenkhoes lijkt de deuren te gaan sluiten, café-zaal de Heremiet is sinds het overlijden van de uitbater in februari van dit jaar nog steeds gesloten en café Oud Spaans is beperkt open en biedt weinig ruimte. Alleen de Biesenhof is beschikbaar, maar die accommodatie ligt verre van centraal.

“Carnavalsvereniging De Sjoutvotte en het Broederschap wijken inmiddels uit naar locaties buiten de wijk. Voor de komende Prinsenzitting en de Jeugdzitting is nog geen locatie beschikbaar. Ook voor de wijkfestiviteiten met Carnaval en de kinderoptocht van Geleen is er nog geen oplossing gevonden. Mannenkoor Mignon, de zangkoren van de parochie, diverse muziekgezelschappen moeten eveneens uitwijken naar locaties buiten de wijk. Dit is niet bevorderlijk!”

Hierdoor dreigen verenigingen in de knel te raken. Ze zien zich voor het uitvoeren van hun activiteiten gedwongen om buiten de eigen wijk of buurt een onderkomen te zoeken, en dat gaat ten koste van de sociale cohesie in en de leefbaarheid van de buurt. “Met het verdwijnen van wijkcentra en ontmoetingsplaatsen, verdwijnt ook een stuk gezelligheid en levendigheid uit de wijk,” zo stelt de fractie in de brief.

Het CDA zou graag zien dat in de gebiedsvisie Geleen-Zuid/Kluis, die een zeer ingrijpende herstructurering van de wijk betekent, een centraal in de wijk gelegen ontmoetingsruimte wordt opgenomen.

Tevens vraagt men het College van B&W om een oplossing voor de problemen die het wegvallen van de genoemde accommodaties met zich meebrengt voor het verenigingsleven en vraagt wat de stand van zaken is wat betreft het duurzaam accommodatiebeleid van Geleen-Zuid/Kluis.

Tenslotte wil de fractie weten of het klopt dat zich een nieuwe exploitant voor ’t Plenkhoes heeft gemeld.

Cookieinstellingen