Nieuwe brouwinstallatie en locatie voor Geleense brouwerij De Menkes

Brouwer Mario aan het werk
Brouwer Mario aan het werk
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds 2015 brouwen Mario Hallers en Dominique van der Schoot uit Geleen samen uit hobby speciaalbier. Een hobby waar ook anderen plezier aan beleven.

Open dag op zaterdag 1 september

In een brouwketel van 50 liter maakten ze bij een van hen twee thuis in de kelder hun eerste brouwsels, allemaal volgens eigen recept. En zoals dat dan gaat wordt het zelf gebrouwen bier – voor zover niet zelf opgedronken – links en rechts weggezet. De lokale slijterij Vos aan de Hegstraat 3a in Geleen kreeg er lucht van en nam dit 100% Geleense bier op in zijn aanbod. En ook bij slijterij Cuba aan de Geuweg in Sittard is het bier van De Menkes te koop en daarnaast op diverse andere adressen in Zuid-Limburg. Op verzoek van de Geleense stadscarnavalsvereniging De Flaarisse brachten ze vorig jaar kort voor de carnaval Fuur uit, een lekker wegdrinkend speciaalbier met 5,5% alcohol. Ondertussen was de brouwketel van 50 liter veel te klein geworden om enigszins aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

“En dus hebben we besloten om te investeren in een grotere installatie”, zegt Mario, die net als Dominique een fulltime baan in de beveiliging bij defensie heeft. Vanaf nu kan er worden gebrouwen met een brouwketel van 500 liter. Die investering betekende wel dat er een nieuwe locatie moest worden gezocht, want de complete nieuwe installatie paste niet in de kelder waar Mario en Dominique tot voor kort hun speciaalbieren brouwden. De verhuizing naar de nieuwe locatie had nogal wat voeten in de aarde. “Je wil niet weten hoeveel verschillende vergunningen we hebben moeten aanvragen en aan wat voor regels we allemaal moeten voldoen om op deze locatie bier te mogen brouwen.”

Op zaterdag 1 september kunnen nieuwsgierigen een kijkje gaan nemen bij deze enige echte Geleense brouwerij. Mario en Dominique vieren dan de ingebruikname van de nieuwe installatie op de nieuwe locatie in de loods aan de Groenseykerstraat 8e in Geleen met een feestelijke open dag. Er is muziek, voor de kinderen is er een springkussen en je kunt er natuurlijk ook bier proeven. Dan introduceren De Menkes ook twee nieuwe bieren: een Porter en – eenmalig – een Triple Honingbier. U bent er van 12:00 tot 17:00 uur van harte welkom.

Cookieinstellingen