Landelijke Burendag: beter een goede buur dan een verre vriend!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Voelt u zich verbonden met uw buurt? Woont u in een omgeving waar ieder oog heeft voor een ander, elkaar ontmoet en iedereen zich actief inzet voor de eigen wijk?

Tal van initiatieven bewijzen dat er heel wat buurten zijn in Sittard-Geleen die ‘ja’ antwoorden op die vragen. En die ook dit jaar weer allerlei activiteiten organiseren op de landelijke Burendag van Douwe Egberts en het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds geeft buurtorganisaties met goede plannen een financiële
bijdrage als ze op Burendag, zaterdag 22 september, iets voor de buurt 
organiseren. Dankzij die bijdrage zijn er heel wat mooie initiatieven 
in onze gemeente geboren!

Onderhoud

In Vrangendael steekt de buurt de handen uit de mouwen bij Hart van Vrangendael. Dit park op het voormalige DaCapo-terrein aan de Broeksittarderweg in Sittard is in 2014 op initiatief van inwoners opgezet. De buurt onderhoudt het park ook. Marielle Smit, voorzitter van wijkplatform Vrangendael vertelt dat ze tijdens Burendag buurtbewoners uitnodigen om het park mee te onderhouden. “We gaan die dag onder andere onkruid wieden, fruitbomen opbinden en planten. Het onderhoud doen we al maandelijks met een aantal vrijwilligers, maar we hopen tijdens de Burendag nog meer vrijwilligers aan dit initiatief te verbinden. Dit is een mooie gelegenheid om meer buurtbewoners te leren kennen.” De subsidie wordt goed besteed. “Daarvan kopen we planten en gereedschap”, besluit ze.

Sjnuffelmert

De Stichting Éngele van Zitterd-Gelaen organiseren twee keer per maand een Sjnuffelmert. Die markt, met leuke tweedehandskleren voor een klein prijsje, houden ze ook tijdens de Burendag. “Maar dan doen we net een tikkeltje meer. We houden dan een modeshow en voor de kleinsten staat er een springkussen”, vertelt Monique Zandkuijl. Ze hoopt dat de opkomst uit de buurt groot zal zijn en dat het de drempel verlaagt om langs te komen. “Daarom stoppen we ook flyers in alle brievenbussen in de buurt. Wie de flyer op de Burendag meeneemt, krijgt gratis koffie en vlaai!”

100 jaar Sanderbout

In Sanderbout combineren ze de Burendag met de expositie over 100 jaar Sanderbout. Die wordt op vrijdag 21 september officieel geopend. Huidige en voormalige bewoners geven in woord en beeld een inkijk in het leven in Sanderbout toen en nu. “Ouderen die graag de expo willen bezoeken, maar er niet op eigen kracht kunnen komen, halen we op”, vertelt Peter Janssen van Initiatiefgroep Sanderbout. “Natuurlijk brengen we ze ook weer naar huis, ook als ze inmiddels buiten de wijk wonen.”

Wilt u weten of en welke activiteiten er in uw buurt worden georganiseerd? Meer info vindt u op www.burendag.nl.

Cookieinstellingen