Zondag Alternatief Vogelsjeite Zitterd, vanavond Keizersfeest!

Marc Kessels keizer Alternatief Vogelsjeite
Marc Kessels keizer Alternatief Vogelsjeite
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Al tientallen jaren lang vaste prik op de eerste zondag van september in Sittard is het inmiddels vermaarde Alternatief Vogelsjeite.

Een schutterstreffen zonder gelijke. Een reünie van een zestiental Sittardse verenigingen en clubjes die gezelligheid en onderling vermaak hoog in het vaandel dragen. Met het feest wordt definitief een streep onder de vakantieperiode gezet en hervindt ook het verenigingsleven weer zijn vaste routine. En dat wordt gevierd met een parodie op het serieuze schuttersleven.

Plezeier, vrundsjap en sjaele kal, dao geit ’t óm!

Het Alternatief Vogelsjeite vindt ook dit jaar plaats tegen het prachtige decor van Cour Solanus achter de Sint Michielskerk in Sittard. Daar verzamelen zich vanaf 12:30 uur zestien deelnemende “schutterijen”. Meer weten over de deelnemers? Klink dan op de naam van de deelnemende vereniging of club.

  1. TisNiksEnTwurtNiks
  2. Club Wovan
  3. De Flanelle Lèpkes
  4. Auwt Prinse Kempernaaze
  5. Klup Kump Goud
  6. ’t Koosj Baeter
  7. Aafsjlaag Zitterd
  8. Sjötteklup Neit Normaal
  9. Kapel Noots Biejein
  10. De Kroenekrane
  11. Sjleit Nurges op
  12. De Dörpelmaeg
  13. Mit de Trööt in de Gööt
  14. Auw Prinse Zitterd
  15. CV de Marmotte
  16. De Rempetempers

Na zich tijdens het defilé aan de jury te hebben gepresenteerd trekken de schutters in optocht door de binnenstad. De route is als volgt: Kerkepad, schootsvelden, Begijnenhofstraat, Limbrichterstraat, Markt en via het Kerkepad weer  terug naar het ‘sjeit-terrein’.

Bij terugkeer op het schietterrein komen in twee manches van 8 schutterijen de 16 koningen ‘bovendrijven’. Die maken vervolgens onderling uit wie zich een jaar lang schutterskeizer van Sittard mag noemen.

Het alternatieve zit hem niet alleen in het parodiëren op het échte schutterswezen, maar ook in de manier waarop de schietwedstrijden plaatsvinden. Schieten de echte schutters met de zware buks op kleine bolletjes die zich op ca. 20 meter afstand in een schietraam bevinden, bij het Alternatief Vogelsjeite wordt met windbuksen geschoten op een op een stang bevestigde vogel van piepschuim op drie meter afstand van de schutter.

Iedereen die zin heeft in een leuke middag met een plezierige en uitgelaten sfeer is zondagmiddag van harte welkom om een kijkje te komen nemen op Cour Solanus.

Keizersfeest

De vereniging of club die de nieuwe keizer voortbrengt verplicht zich ertoe het volgend jaar, daags voor het Alternatief Vogelsjeite, een keizersfeest te organiseren. Afgelopen jaar was Marc Kessels van de Auw Prinse Zitterd degene die twee keer de vogel afschoot. Het keizersfeest begint vanavond om 20:00 uur, eveneens op Cour Solanus. De entree is vrij, en iedereen – dus ook mensen die niet meedoen aan het Alternatief Vogelsjeite – is vanavond van harte welkom!

» Sittardse Auw Prinse organiseren ‘Kènjerfeeske’

Cookieinstellingen