Rechtbank verlengt voorarrest van Jos B.

rechtbank Maastricht
rechtbank Maastricht
Foto: CC0

Tijdens een pro-formazitting van de rechtbank in Maastricht heeft de rechter het verzoek van advocaat Roethof tot vrijlating van zijn cliënt Jos B. afgewezen.

B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky in 1998. Hij ontkent er iets mee te maken te hebben. B. werd eerder verdacht van zedenmisdrijven, die zaken zijn geseponeerd. Hij zit sinds zijn arrestatie afgelopen augustus in voorarrest.

Tijdens de zitting kwam naar voren dat het DNA van Jos B. op achttien plekken op de onderbroek van Nicky Verstappen is aangetroffen, verdeeld over de binnen- en buitenkant en de voor- en achterkant. Zijn onderbroek zat binnenstebuiten. Verder zijn er nog twee sporen van verdachte op het lichaam van de 11-jarige jongen gevonden en een op zijn pyjamabroek. Dat vertelde de officier van justitie tijdens de niet-inhoudelijke zitting woensdag in de rechtbank in Maastricht.

“Het DNA van een volwassen man zit op een dode, 11-jarige jongen. Dat is heel verdacht”, aldus de officier van justitie. Volgens hem gaat het om “meer dan eenmalig, vluchtig contact”. Ook is er volgens hem geen sprake van secundaire overdracht, wat wil zeggen dat het DNA van B. volgens de officier niet via iemand anders op Nicky is terechtgekomen.

Verder wijzen bloedingen die op het lichaam van Nicky werden aangetroffen op penetratie, zo hebben verschillende pathologen verklaard. Omdat dat kort voor de dood moet zijn gebeurd is een natuurlijke dood volgens de rechtbank niet aannemelijk. Dit maakt het voor de rechtbank ook aannemelijk dat Nicky enige tijd door verdachte is vastgehouden.

Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat er voldoende redenen zijn om B. in de cel te houden. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie eens en verlengt het voorarrest, mede omdat men bang is dat verdachte na vrijlating opnieuw op de vlucht slaat en omdat B. in het bezit van kinderporno was.

De volgende – eveneens niet-inhoudelijke zitting – is op 8 maart 2019.

Cookieinstellingen