Zuyderland en regio goed voorbereid op griepgolf

22 dec 2018, 18:04 Nieuws
zuyderland nieuw11
Zuyderland laat op haar website weten goed voorbereid te zijn op de griepgolf. De focus is gericht op het zo vroeg mogelijk voorkomen van ziekenhuisopnames zonder dat zorg verplaatst of uitgesteld wordt.
Met de ketenpartners zijn afspraken gemaakt over efficiënte zorg op de juiste plek, door de juiste professional.
Zuyderland verwacht het aantal onnodige opnames tijdens een griepgolf op de spoedeisende hulp (SEH) te voorkomen door een goede processturing, inclusief bijvoorbeeld de indicatiestelling. Voor alle partners is duidelijk wat er mogelijk is en hoe zij moeten handelen. De nadruk ligt in eerste instantie op patiënten met COPD, dementie en hartfalen, maar indien nodig ook op vragen vanuit andere ziektebeelden.

Extra eerstelijnsverblijfbedden

Wezenlijke onderdelen van het plan zijn de extra eerstelijnsverblijfbedden (ELV), uitbreiding van en intensievere inzet van mobiele wijkteams acute zorg en transitieverpleegkundigen. Alle care-partners hebben zich verbonden aan het inzetten van meer capaciteit ELV tijdens de winterpiekmaanden.
Daarnaast breiden de beide huisartsenposten (HAP)/SEH ziekenhuislocaties, de wijkteams acute zorg uit met een breder takenpakket. Verpleegkundigen van de acute wijkteams verlenen tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten ondersteuning, signalering en rijden uit om problemen op te lossen maar doen óók screening en diagnostiek in de vorm van het meten van waarden.
De triage op de huisartsenpost bepaalt of het wijkteam acute zorg wordt ingezet. Daarnaast intensiveert Zuyderland de doorstroombevorderende inzet van transitieverpleegkundigen binnen het ziekenhuis om in een zo vroeg mogelijk stadium tijdens de ziekenhuisopname de zorg thuis zo mogelijk te regelen met zorg op maat arrangementen.

Extra beddencapaciteit

Het Verpleegcentrum van Zuyderland heeft daarnaast de komende winterperiode extra beddencapaciteit voor een eventuele verhoogde toestroom van patiënten vanaf het moment dat de griepperiode is te verwachten. Om daarop tijdig en adequaat te kunnen inspelen, volgt het Verpleegcentrum nauwlettend de ontwikkelingen onder meer via de RIVM-site. Voorts is er wekelijks een capaciteitsoverleg om extra beddencapaciteit te bespreken.
Bron: Zuyderland Medisch Centrum