Zuyderland sluit ook contract met VGZ over 2019

26 dec 2018, 15:09 Nieuws
jack peeters ateron
Wie wil overstappen naar een andere polis bij zijn huidige of een andere verzekeraar moet tegenwoordig met allerlei zaken rekening houden.
Een daarvan is: dekt uw verzekeraar de kosten van behandeling in het meest nabijgelegen ziekenhuis of het ziekenhuis van uw voorkeur. Of dat zo is hangt af van afspraken die voortvloeien uit onderhandelingen tussen verzekeraars en ziekenhuizen. Niet alle onderhandelingen zijn momenteel afgerond en dat maakt de beslissing om over te stappen naar een andere verzekeraar nog lastiger.
Zuyderland laat weten op dit moment over 2019 contracten te hebben gesloten met de volgende verzekeraars: CZ, VGZ ( niet voor Zekur polis ), Zilveren Kruis ( niet voor de Basis Budget polis ), ONVZ, Zorg & Zekerheid, Eno, DSW en ASR. Deze verzekeraars vergoeden uw behandeling binnen Zuyderland in 2019 volledig, zodat u niet wordt geconfronteerd met eigen bijdragen of bijbetalingen (bovenop het eigen risico).

Nog in onderhandeling met Menzis

Zuyderland en VGZ hebben inmiddels ook een contract afgesloten voor 2019. Belangrijk is om te vermelden dat VGZ voor specifieke aandoeningen (staar (cataract), een heup- of een knievervanging, liesbreuk en enkele electieve KNO-aandoeningen) een afspraak heeft gemaakt. Die afspraak kan er toe leiden dat voor VGZ-verzekerden met een van deze specifieke zorgvragen in de tweede helft van 2019 langere wachttijden ontstaan. Mocht de situatie zich voordoen, dan is die niet van toepassing op Spoedzorg en Kinderen.
Met één verzekeraar, Menzis heeft Zuyderland de onderhandelingen over 2019 helaas nog niet afgerond. De onderhandelingen met Caresq zijn nog niet helemaal afgerond, maar bevinden zich in een vergevorderd stadium.
Wanneer het ziekenhuis geen contract heeft met uw zorgverzekeraar brengt Zuyderland de zogenaamde passantenprijs bij in rekening. Deze rekening moet worden voldaan aan Zuyderland. Vervolgens kunt u deze indienen bij uw zorgverzekeraar en krijgt u (een deel van) de behandeling vergoed.

Budgetpolissen

Voor de budgetpolissen van verzekeraars VGZ (Zekur polis) en Zilveren Kruis (basis budget polis) is voor het jaar 2019 geen contract voor planbare zorg afgesloten. De effecten voor en patiënt kunnen in dat geval groot zijn. Keuze voor een van deze twee budgetpolissen kan betekenen dat de patiënt een aanzienlijk deel van de ziekenhuisfactuur zelf moet betalen.
Wilt u niet geconfronteerd worden met dergelijke extra bijbetalingen voor uw behandeling binnen Zuyderland, dan doet u er goed aan om te bepalen of een andere (budget)polis niet geschikter is. U kunt uw huidige polis nog tot en met 31 december 2018 opzeggen, en tot en met 31 januari 2019 overstappen naar een andere polis bij uw huidige of andere verzekeraar.
* Onder Menzis vallen Anderzorg, Hema, Menzis, PMA
* Onder VGZ vallen Univé, SZVK, ZEKUR, Zorgzaam verzekerd, VGZ, MVJP, Aevitae (VGZ), IZZ, IZA en UMC